Viziunea unei studente visătoare asupra târgului de carte Gaudeamus
Articol de Vicentiu Andrei, 24 noiembrie 2014, 23:14 / actualizat: 25 noiembrie 2014, 8:39
Mereu mi s-a părut interesantă lumea cărților.
Este un paradis fără sfârșit și aș dori să pot rămâne în acesta pentru totdeauna, deși există riscul de a pierde ceva interesant – trăirea vieții.
Acum mai bine de trei ani am pășit pentru prima dată în acest târg de carte cu un singur scop în minte: să-mi cumpăr cărțile ce îmi trebuiau pentru liceu și apoi să plec.
Vreau să vă spun că după ce am vizitat toate standurile și am cumpărat tot ce aveam nevoie, am observat că noțiunea timpului a dispărut pentru mine și nici nu vroiam să plec curând.
Așa m-am îndrăgostit eu de târgul de carte Gaudeamus.
Anul acesta îl revăd prin ochiii unei studente.
Recunosc că mare diferență nu este.
Nu poți să ceri unui sentiment să se schimbe, el se poate diminua ori poate să crească de la sine, nu la comandă. În cazul meu a crescut.
Intrând în clădire m-am simțit ca acasă.
Cărțile îmi oferă încrederea că se va schimba în bine lumea acesta.
Spre deosebire de ce am vrut sa scriu (un text obiectiv), am reușit să fac unul subiectiv.
Am scris ce am simțit și, spre bucuria mea, nu mi-a părut rău.
Avansând pe culoar ajung la standuri de muzică total opuse ca gen – rock, populară, clasică, dar parcă acestea se îmbinau perfect în atmosfera târgului de carte. Pavilioanele de cărți mă întâmpină cu titluri și autori ce mă îndeamnă să-i citesc. Mergând mai departe, dau de standuri special amenajate în scopul relaxării alături de cartea proaspăt cumpărată și împreuna cu o cafea sau un ceai, ori cu o ciocolată caldă de diferite feluri și arome.
Recunosc, nu am apucat să îmi cumpăr vreo carte dar mai am la dispoziție câteva zile. Cert este că nu am putut să rezist fără sa beau o cafea minunată și să mă bucur de atmosferă.
Apreciez, de asemenea, lansările de carte ce au loc aici, într-un templu al cărților.
Fiind o iubitoare de frumos, nu pot să nu-i felicit pe cei ce și-au făcut un renume prin operele sale și mă înclin în fața celor ce au scris creații consacrate.
Una dintre lansările de carte la care am asistat, a fost aceea a domnului Ion Marin, decanul Facultății de Jurnalism de la Universitatea Hyperion, unde sunt studentă.
Alături de câțiva colegi, i-am fost alături la lansarea cărții ” Adevărul și corupția în serial”, acest lucru fiind o surpriză plăcută pentru dumnealui.
Îl admir pentru că este un om cu o bogată istorie în jurnalismul românesc și în care și-a pus amprenta.
Poza 7
Am simțit nevoia de a scrie despre această lansare din motivul semnificației ei. Omul trebuie să-și urmeze visele, să nu se teamă de necunoscut și de idealurile sale. Suntem făcuți pentru a ne dezvolta visele si de a crede în ele. Noi suntem generația nouă ce poate să schimbe, în bine, lumea. Acest lucru îl vom reuși când o să credem în idealurile noastre și când nu o să ne fie teamă de eșec.
Lansarea aceasta mi-a deschis ochii. Am realizat că acest om nu ar fi reușit să schimbe atâtea lucruri în tot acest timp dacă i-ar fi fost frică. Așa că, urmați-vă visele și credeți în ele și, mai ales, în voi.
Să vă mai povestesc ceva de acet târg de carte minunat – este plin de vise, cunoștințe, zâmbete, bucurie. Este un loc minunat unde să-ți redobândești anii tinereții și să observi viața în toate etapele ei. Stând la cafea am văzut un grup de elevi de clasele 1-4 cu învățătoarea lor. Rămăseseră uimiți de amploarea complexului și de bogăția variantelor de unde puteau alege.
Trecând peste acest aspect, ei se duceau la oameni și încercau să le ia interviu. Gingășia și zâmbetele lor m-au înduioșat. Au reaprins în mine credința că mai este o șansă pentru o lume mai bună.
Desigur, nu putem uita să menționăm de acei mici genii ce au venit la târgul de carte cu invențiile lor. Mă uitam la ele și îmi spuneam că suntem un popor inteligent, avem materie cenușie. Păcat că acestă sursă de renume pleacă în alte țări pentru a putea reuși în domeniul pe care și l-au ales.
Închei prin a vă da un sfat celor ce sunt pasionați de astfel de târguri: mai aveți doua zile la dispoziție în care să vă procurați o carte, un CD de muzică etc, așa că profitați la maxim de aceste ore rămase.
Proiectul „Student la Gaudeamus” este realizat de catre BucurestiFM in colaborare cu Facultatea de Jurnalism a Universitatii Hyperion.