Putin anunta oficial „decesul” proiectului gazoductului South Stream
Articol de , 2 decembrie 2014, 16:37
Rusia a oprit proiectul „South Stream” fiindca Bulgaria nu si-a dat acordul pentru realizarea infrastructurii in/pe mare, anunta agentia rusa Interfax. In locul South Stream Rusia va construi o conducta de gaz care va ajunge in Turcia pe sub Marea Neagra, informeaza Novinite. Fluxul de gaze urmeaza sa fie redirectionat catre alti clienti, a anuntat presedintele rus Vladimir Putin dupa discutii purtate cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.
„Nu putem incepe constructia in mare, atata timp cat nu avem permisiunea Bulgariei. Si pentru a incepe constructia in mare si sa ne oprim la malul bulgar ar fi ridicol. Cred ca este clar pentru toti. De aceea, va trebui sa ne reconsideram participarea la acest proiect”, a spus Putin la o conferinta de presa, luni.
Rusia si Turcia au semnat deja memorandumul de intelegere pentru constructia unei conducte de gaze pe sub Marea Neagra, care ar putea inlocui in mod eficient proiectul South Stream. Noua conducta va fi capabila sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an in Turcia, conform sefului Gazprom, Alexei Miller.
Proiectul South Stream, conceput pentru a transporta gaz printr-o conducta din Rusia, evitand Ucraina, catre Bulgaria, pe sub Marea Neagra, pana in Ungaria si apoi catre vestul Europei, a fost oprit de catre Comisia Europeana sub pretextul ca proiectul incalca legislatia energetica a UE.
Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul lunii octombrie, dupa Consiliul European, ca „niciun gram, niciun metru cub de gaz romanesc” nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizand ca exporturile romanesti de gaze se vor face prin Transgaz, potrivit Mediafax.
In ciuda presiunilor UE, Ungaria, care deja are relatii foarte stranse cu Gazprom, nu a renuntat nicio clipa la South Stream, ceea ce a facut ca premierul Viktor Orban sa fie acuzat la Bruxelles ca este mai pro-rus decat erau comunistii maghiari din aniil 1980.
In replica, Orban a afirmat ca tara sa nu vrea sa fie implicata intr-un nou razboi rece est-vest si ca politica Budapestei nu este “pro-rusa” ci “pro-maghiara”.
Bulgaria, si ea total dependenta de gazul rusesc, a cedat, insa, presiunilor UE si a renuntat la constructia South Stream pe portiunea care ii revenea.