AUDIO&FOTO: Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul in RoMania
Articol de , 3 decembrie 2014, 16:26
O colectie didactica de tatuaje, realizata de dr Nicolae Minovici inca de la finalul secolului al XIX-lea, a fost prezentata in premiera. Expozitia intitulata „Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul in RoMania” a fost vernisata astazi la Palatul Sutu din Capitala.
Dupa cat se pare, moda tatuajelor nu intra printre obiceiurile poporului roman, fiind asadar adusa de straini, si reprezentand unul dintre numeroasele tipuri de aculturatie pe care societatea urbana si suburbana romaneasca le-a preluat din modelele similare europene. In trasaturile esentiale, fenomenul care se petrece cu 1990 este similar desi numarul romanilor care cunosc arta tatuajului este simtitor mai mare fata de 1898.
In Romania, pana la Revolutia din Decembrie 1989, tatuajele nu aveau decat functia de identificare a apartenentei la un grup si/sau pe aceea de marcaj cu semnificatii strict personale: „Gigi”, „Lola”, o inima strapunsa de sageata, o ancora, o floare. Tatuajele au devenit o adevarata moda de-abia in zilele noastre, fiind preluate ca fenomen de masa din Occident, unde moda «tattoo» este pe cale sa apuna.
Audio: Andreea Erhan
Expozitia este deschisa de astazi si pana pe 30 aprilie 2015.
Subiectul va fi dezbatut pe larg maine de la ora 14, IN COMUNITATE, cu Alex Minculescu.