Ascultă Radio București FM Live

Despre raporturile de forta

Despre raporturile de forta

Articol de , 5 decembrie 2014, 18:45

In mod neasteptat, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au cerut Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB in loc de 1,4%, asa cum fusese convenit initial.

Solicitarea a fost avansată ieri seara, in cursul discutiilor tehnice.  Partea română, prin vocea ministrului delegat pentru buget, Darius Valcov, a afirmat, insa, ca cererea este inacceptabila.

De ce a cerut FMI, brusc, un  deficit mai mic ?

In primul rand pentru ca relatiile internationale, inclusiv relatiile intre state si institutiile international, sunt bazate intotdeauna pe raporturile de forta, fiecare parte incearca pana in ultima clipa sa stoarca de la cealalta maximum de concesii.

Presiuni se fac si asupra tarilor puternice, nu doar asupra unor tari mici ca Romania. De exemplu, sub presiunile ultimative Franta a acceptat sa-si scada deficitul pe 2015 de la 4,3% la “doar” 4,1%, dar nu a acceptat mai mult si nici nu prea are cine sa o forteze.

La fel de adevarat este ca Romania are, de multi ani, o instabilitate cronica a guvernelor, chiar daca in ultimii ani toate guvernele s-au straduit sa respecte in linii mari acordurile cu FMI.

Dintotdeauna, toti creditorii si investitorii se tem cel mai mult de schimbarea celor care sunt la conducere,  pentru ca pe de o parte ei nu mai stiu cu cine sa discute si pe de alta parte nu mai sunt deloc siguri ca ceea ce au discutat cu fostii conducatori va fi valabil si pentru noii conducatori.

Cat de tare pe pozitii se va tine guvernul ?

Mi se pare clar ca guvernul nu cauta un motiv sa rupa actualul acord cu FMI, dar nu va accepta un deficit de sub 1,4% din PIB. Partea romana spera chiar sa mai obtina derogare pentru un deficit suplimentar de 0,6-0,7% din care sa fie finantate si modernizarea armatei si absorbtie fondurilor europene.

Daca nu obtinem aceasta derogare nu vom avea de unde sa prevedem in buget banii pentru modernizarea armatei. Banii s-ar putea sa apara in cursul anului viitor, daca economia va merge bine si daca vom reducem evaziunea fiscala, dar in acest moment, daca nu se aproba derogarea, nu avem de unde sa-i prevedem in buget.

La fel este situatia si pentru fondurile europene. Aceste fonduri nu inseamna bani gratis pompati in economia nationala. Fondurile europene sunt bani pentru care trebuia sa platim mult mai putin, dar ceva-ceva tot trebuie sa platim. UE acorda 80% sau 85% din finantarea unui proiect, dar restul de 15 sau 20% trebuie platit de guvern de la buget, adica prin deficit bugetar.

Am putea sa ne lipsim de acordul cu FMI ?

Majoritatea parerilor specialistilor sunt ca, tehnic vorbind, ne puteam lipsi fara probleme de acest acord, cel putin in acest moment. Pentru ca cifrele privind cresterea PIB, inflatia si stabilitatea cursului de schimb sunt foarte bune.

Chiar si presedintele Traian Basescu, desi este in in continuare in dezacord cu guvernul in ce priveste anumite masuri care afecteaza deficitul bugetar, cum este reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale, a declarat, totusi, că dacă nu s-ar continua acordul, ar fi „o mare bilă neagră” şi pentru Fond, nu numai pentru Romania.

Cei care sustin pastrarea acordului invoca drept argument doar plusul de credibilitate pe care acest lucru il va aduce Romaniei.

Asteptand vesti bune de la negocieri, am primit o veste buna de la Federatia Patronatului din Turism(FPTR) care, obosita sa tot ceara sa fie ajutata de stat (desi o asemenea cerere este perfect legitima) a decis sa se ajute singura.

In consecinta, timp de 3 week-end-uri,  o parte dintre hotelurile din Capitală vor reduce tarifele cu 50% în cadrul programului special “Weekend în Bucureşti”, care are ca scop promovarea Capitalei ca o destinaţie de Crăciun.

Concret,  intre 5-7 decembrie, 12-14 decembrie, si 19-21 decembrie, hotelurile participante în program,  vor avea preţuri începând de la 159 lei/persoană, pentru un hotel de 2 stele (2 nopţi cazare cu mic dejun/loc în cameră dublă). Pentru hotelurile de 3 stele preţurile încep de la 199 lei/persoană (2 nopţi cazare cu mic dejun/loc în cameră dublă), iar la cele de 4 stele, de la 259 lei/persoană (2 nopţi cazare cu mic dejun/loc în cameră dublă).

FPTR si-a propus si o cifra concreta: atragerea unui număr de 50.000 de turişti în luna decembrie veniţi special pentru acest program.

Turistilor li se ofera si partea de shopping, adica  acces gratuit la târgul de cadouri de la Romexpo ,,Bucharest Christmas Shopping” dar si partea de cultura-istorie, adica turul pietonal ,,Descoperă Bucureştiul pe jos”

Tur pietonal  “Descoperă Bucureştiul pe jos” va cuprinde obiectivele turistice din Piaţa Unirii, Biserica Curtea Veche, Hanul lui Manuc, Mânăstirea Stavropoleos, Calea Victoriei, Pasajul Vilacrosse, Piaţa Revoluţiei sau Ateneul Român.

Turiştii pot opta şi pentru ,,Turul barurilor din Centrul Vechi, Coktail safari”. Acesta va fi un circuit tematic în cinci locaţii, In fiecare locatie, pentru un tarif declarat prietenos (care nu a fost comunicat!) turiştii pot beneficia de o băutură şi vor sta câte 30 de minute. După terminarea turului, fiecare se poate întoarce în barul în care i-a plăcut cel mai mult şi poate consuma acolo pe baza unui voucher.

Desi patronii din turism sustin ca prima tjita sut turustii roani si abia apoi cei strainio, cred ca obiectivul realist trebuie sa fie turistii straini. In fond, daca romanii se duc in week-end-uri la Bruxelles, sau Paris, de ce nu ar veni strainii in week-end la Bucuresti? Macar in perioada sarbatorilor de Craciun.

 

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut