Ascultă Radio București FM Live

Olimpicul Ionuţ Budişteanu invitat în această seara la „Intalniri Capitale”

Olimpicul Ionuţ Budişteanu invitat în această seara la „Intalniri Capitale”

Articol de Stefania Grigore, 5 decembrie 2014, 16:08

trei-romani-pe-lista-celor-mai-importanti-100-de-inovatori-din-europa-centrala-si-de-est-intocmita-de_size9Ionuț Budișteanu a fost pasionat de calculatoare încă de la vârsta de 3 ani. Încă de atunci, părinții nu-l puteau desprinde din fața calculatorului.
A studiat singur, până la 14 ani, materia de liceu. Ulterior, a început să citească cursuri universitare și lucrări de specialitate cu ultimele cercetări din domeniul informaticii.

În clasa a 5-a, la propunerea profesoarei sale de informatică, a participat pentru prima dată la Olimpiada Județeană de informatică, unde s-a calificat pentru faza națională. Tot atunci a participat și la primele concursuri de dezvoltare software pentru platforma Windows. De atunci, a participat la peste 130 de concursuri naționale și la 18 concursuri internaționale din 11 țări.
În clasa a 8-a, a creat propriul său antivirus. Un alt proiect realizat in clasa a 8-a a fost „X-Theft” – un software cu inteligență artificială ce recunoaște persoanele care poartă cagulă și intră într-o bancă. Softul reușește sa recunoască si zgomotul de produs de un flex.

Din clasa a 9-a a început să participe la Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair), cu un program software care permite crearea, simularea, învățarea și exportarea rețelelor neuronale Multi-Layer-Perceptron de formă DLL, împreuna cu algoritmul de învățare, și ponderile acestora, pentru dezvoltarea ulterioară de aplicații cu inteligență artificială. De exemplu, permitea recunoașterea scrisului de mână, a câtorva cuvinte rostite în microfon și fețele umane. A luat locul patru la categoria „Computer science” și a fost premiat cu locul 1 de către cea mai mare asociație de calculatoare din lume, Association for Computer Machinery (ACM).

În clasa a 10-a s-a prezentat la Intel ISEF cu un limbaj de programare, un interpretor orientat spre inteligența artificială care îi ajută pe programatori să scrie foarte repede aplicații din domeniul de inteligență artificială și să le exporte în alte limbaje de programare. Limbajul se numea „AILab”, conținea rețele neuronale artificiale, algoritmi genetici, programare logică și tehnici fuzzy și era asemănător cu „Matlab”, dar acesta poate fi folosit în toate domeniile, de la informatică și matematică, la biologie.

În clasa a 11-a, la vârsta de 18 ani, a creat proiectul „Interfață om-calculator ce permite persoanelor nevăzătoare să vadă cu ajutorul limbii”. Imaginea preluată de la o cameră web este procesată cu inteligență artificială și este transmisă pe o matrice senzor plasată pe limbă. Practic pe matricea senzor se generează un curent electric direct proporțional cu intensitatea pixelilor (cu imaginea originală). Folosind conceptul de stereo vision, această aplicație este capabilă sa pună pe matricea senzor o informatie 3D despre mediul inconjurator, unde curentul electric este direct proporțional cu distanța pâna la obiectul respectiv (disparity matrix).

În clasa a 12-a, la vârsta de 18 ani, a câștigat premiul cel mare la ediția 2013 a aceluiași concurs, cu un proiect vizând folosirea inteligenței artificiale în scopul crearii unei mașini autonome low-cost. Cu un sistem format din camere video, radar și soft-uri avansate, un automobil se poate conduce singur în perfectă siguranță până la viteze de 50 km/h și poate recunoaște cu acuratețe obstacolele. Subiectul cercetării sale era legat de o problemă globală importantă, a accidentelor rutiere cauzate de erori de conducere. Modelul creat de Ionuț Budișteanu, folosind inteligența artificială, poate detecta neregularitățile drumului și poziția mașinii în timp real și nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi produs pe scară largă.
În urma celui mai recent succes internațional al său, a fost numit cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea și al județului Vâlcea.

Mulți tineri din România îl consideră pe Ionuț Budișteanu un model pentru perseverența, modestia și rezultatele sale deosebite în realizarea de aplicații și proiecte in domeniul de inteligență artificială.
Este cunoscut pentru rezultatele sale deosebite la concursurile internaționale, dar mai ales pentru marele premiu Gordon E. Moore în valoare de $75.000 obținut la concursul „Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013)” organizat în SUA, una dintre cele mai importante competiții de știință și inginerie pentru liceeni din lume. În prezent este student al Universității din București și membru al Association for Computing Machinery (ACM), Institute of Electrical and Electronics Engineers(IEEE).

Totodata Ionut Budisteanu este si ambasador al turismului romanesc.

In seara aceasta el va fi prezent la Bucuresti FM in calitate de invitat al emisuinii „Intalniri capitale” de la ora 20,30.

Exclusiv București FM joi, 27 martie 2025, 17:08

Află cum a devenit ANM unul dintre cele mai moderne servicii din Europa

Schimbările climatice aduc provocări reale, iar datele meteo nu mai sunt doar despre umbrele și temperaturi. Am discutat despre tehnologia din...

Află cum a devenit ANM unul dintre cele mai moderne servicii din Europa
Exclusiv București FM miercuri, 26 martie 2025, 17:32

Ministrul Educației, Daniel David:“ Metodele de predare nu pot fi utilizate similar la generații diferite.”

Educația se schimbă. Digitalizare, combaterea dezinformării, știință pe TikTok și soluții pentru un învățământ mai bun – toate...

Ministrul Educației, Daniel David:“ Metodele de predare nu pot fi utilizate similar la generații diferite.”
Exclusiv București FM miercuri, 26 martie 2025, 13:09

Postura corectă și importanța mișcării: Sfaturi de la kinetoterapeutul Oana Holobîcă | VIDEO

Statul – o activitate de bază, dar nu ideală În cadrul discuției, Oana Holobîcă a subliniat că stilul de viață modern ne transformă în...

Postura corectă și importanța mișcării: Sfaturi de la kinetoterapeutul Oana Holobîcă | VIDEO
Exclusiv București FM miercuri, 26 martie 2025, 11:32

Cele 4 minciuni care îți distrug relația

De multe ori, fără să ne dăm seama, cădem pradă unor mituri romantice și convingeri greșite care ne sabotează subtil șansele de a construi...

Cele 4 minciuni care îți distrug relația
Exclusiv București FM miercuri, 26 martie 2025, 09:49

Din culisele polarizării: ne poate dezvălui AI-ul noi perspective?

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în...

Din culisele polarizării: ne poate dezvălui AI-ul noi perspective?
Exclusiv București FM marți, 25 martie 2025, 17:01

Află ce arată cele mai recente date despre poluarea din București

Asociația Ecopolis lansează raportul „Cetățeni pentru aer curat”, care analizează calitatea aerului în București, în 2024, și impactul...

Află ce arată cele mai recente date despre poluarea din București
Exclusiv București FM luni, 24 martie 2025, 17:12

Află cum putem construi obiceiuri urbane bune într-un oraș în mișcare

Lumea urbană se află în continuă schimbare, iar festivalul New Urban Habits vine în sprijinul acestor schimbări cu idei noi, soluții...

Află cum putem construi obiceiuri urbane bune într-un oraș în mișcare
Exclusiv București FM luni, 24 martie 2025, 07:15

Cum să…avem un concediu reușit în familie? VIDEO

Când copilul e mic, e un pic mai simplu pentru părinți, pentru că iau singuri decizia. Pentru ca un copil adolescent să meargă cu plăcere în...

Cum să…avem un concediu reușit în familie? VIDEO