Ascultă Radio București FM Live

Bucureşti FM îţi spune unde te poţi distra joi seara!

Bucureşti FM îţi spune unde te poţi distra joi seara!

Articol de Sabina Lapadatescu, 11 decembrie 2014, 08:00 / actualizat: 11 decembrie 2014, 10:37

  • Astăzi, ai parte, în primul  rând, de jazz la pătrat. La Bordei se transformă, de la ora 20.oo,  într-un club în care iubitorii jazz-ului sau pur și simplu cei care doresc să asculte muzică de calitate, feriți de agitația orașului, se vor simți ca acasă!

jazzAi seară de jazz cu pianistul Harry Tavitian „…cel mai important jazzman român contemporan”,după cum titra International Herald Tribune,  în 19 Oct 1990.  Harry Tavitian s-a nascut în anul 1952 la Constanta, într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera blues-ul, în momentul în care îl asculta pe Memphis Slim în concert la Brasov. În 1974 participa la prima editie a Festivalului de Jazz de la Sibiu, si cânta în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Din 1976 se dedica exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ cu care va câstiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu. În perioada 1978-1987 conduce Clubul de Jazz de la Constanta. În 1992 înfiinteaza Fundatia Culturala „Harry Tavitian”. Din ianuarie 1990 si pâna în prezent este realizatorul emisiunilor Jazz Context de la Radio Constanta.

Muzica lui Harry Tavitian se caracterizeaza prin deschidere catre influente multiple si printr-o mare capacitate de sinteza. Într-un interviu acordat revistei Jazz Forum (nr.102, 5/1986), Tavitian declara: …”suntem aici în Levant, suntem parte a lumii, suntem deschisi catre cultura lumii, catre spontaneitate”…

Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, bine definit în noul jazz est-european, prin diversele sale experiente artistice. Muzica sa este un amestec de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzica de camera contemporana, blues, muzica medievala, folclor din Balcani. Radacinile lui armenesti sunt, de asemenea evidente. Muzica sa are un puternic caracter etnic.

Harry Tavitian este pasionat de sincretismul artelor. Exemple sunt elementele de teatru instrumental si costum din concertele sale si muzica de scena (live) scrisa la piesele „Furtuna” de Shakespeare „Melissa” de Kazantzakis, cu Victor Rebengiuc în rolul principal si „Orgasm” de Vlad Zografi.

Harry Tavitian a sustinut concerte si a participat la festivaluri importante în România, Rusia, Lituania, Franta, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Iugoslavia, Polonia, Scotia, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al presedintelui Armeniei), Slovacia, Elvetia, Cehia, Austria, Slovenia.

Tavitian a colaborat în cei 45 de ani de activitate cu numerosi jazzmani români si straini.

  • De la ora 20:30, ai invitaţie la un ceai pentru doi, în Serendipity.  Are parfum de jazz, interpretat dumnezeieşte de Ruxandra Zamfir şi Sorin Romanescu. Cei doi au lansat, în toamnă, proiectul muzical “What Is This Thing Called Love”. Acesta continuă și dezvoltă linia estetică deschisă de discul comun “Being Green”, produs în 2009, propunându-și să sublinieze întrepătrunderea stilistică dintre diferitele genuri ale muzicii nord-americane.

Ruxandra Zamfir a studiat muzica jazz la Universitatea Națională de Muzica București, sub îndrumarea pianistului si profesorului universitar Mircea Tiberian, finalizand aproape un deceniu de “ucenicie” universitară cu o teză de doctorat axată pe istoria interpretării vocale din cultura pop.

Despre chitaristul Sorin Romanescu se spune că  este unul dintre cel mai valoroşi muzicieni de jazz ai momentului. Iată de ce repertoriul ales pentru “What Is This Thing Called Love” conține atât cantece jazz din perioada interbelică, cum ar fi I’m Through With Love (Fud Livingstone, 1931), creații postbelice din zona rhythm and blues ca Drown In My Own Tears (James Mayfield, 1956) sau compoziții pop contemporane, scrise în limbaj jazz, ca My Valentine (Paul McCartney, 2012).

Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare. Rezervarea se face exclusiv la adresa de email: events@serendipity-tea.ro cu rugămintea să includă un număr de telefon de contact pentru a putea face reconfirmarea telefonică a numărului de locuri în ziua evenimentului.

  • Pregăteşte-te pentru o seară la Energiea cu…NOPAME – live. După ora 21:30, ritmul va fi  impus de Cristian Melak, Paolo Profeti, Norbert Halmagyi şi Charlie Boy.  Nopame este un proiect care s-a născut în iarna anului 2013 dintr-un jam de percuţii pe bază de muzică electronică. De atunci a devenit o fuziune de ritmuri live tropicale cu influenţe de Jazz şi Funk, cântate în format de mix, suprapuse cu percuţii şi saxofon live.

Nopame sunt:

Cristian Melak: Percuţionist cu un background artistic bogat, obţinut din performance-urile sale alături de sau împreună cu Sensor, Blanoz, Mara şi KSA.

Paolo Profeti: Provine din Milano, Italia, momentan este stabilit în Bucureşti şi aduce în Nopame saxofonul şi o bază serioasă de studii de Jazz şi Afro-Funk.

Norbert Halmagyi: A crescut în lumea Jazz-ului şi Funk-ului din Cluj-Napoca, e proaspăt mutat în Bucureşti şi înseamnă tobele din Nopame. Mai cântă şi cu Aylin & The Lucky Charms, Mushroom Story şi Kaleidonescu.

Charlie Boy: Un DJ arhicunoscut în Bucureşti, a cărui maturizare era normal să fie atât de prolifică. Ca membru Nopame, Charlie apare cu o figură nouă din punct de vedere estetic: un pic de Deep House, puţin Techno, ceva Disco, dar în aceeaşi notă jucăuşă care îl caracterizează.

  • The Drunken Lords pune lumina reflectoarelor pe Daniel Lazar – Band Powered, pentru un concert live de execeptie, susţinut de la ora 22.oo. Experiența vastă în industria muzicală, dar și în televiziune și mai ales talentul nativ ai tuturor componenților trupei își spune cuvântul când vine vorba de reușita totală a unui eveniment..

Daniel Lazar: Voce, Clape, Vioara, Percutii, Backing Vocals
Andreea Manolache Backing Vocals, Percutii
Alex Luft: Chitara, Backing Vocals
Gabi Nistorestu: Clape, Backing Vocals
Ionut Serban: Bass
Pitzi (Catalin Putingher): Tobe

  • Păstrând tradiția începută în 2009, Domination – singura trupă tribut Pantera din România – te invită la concertul anual in memoriam Dimebag „Darrell” Abbott, în Club Colectiv din București. Concertul începe la ora 22.oo şi va avea un playlist extins, compus din piese reprezentative ale fiecărui album din discografia grupului american. Formula trupei rămâne neschimbată, astfel că pe scenă vor urca:

Cezar Popescu (Vita de Vie, Days Of Confusion) – chitara
Cosmin Lupu (Days Of Confusion) – chitara
Cristi Dumitrescu (Voodoo) – tobe
Adi Cotoara (Changing Skins) – bass
Stefan Zaharescu – voce

  • Până la vârsta de 6 ani Nicușor nu a auzit glasul mamei. Acum are șansa să primească un implant cochlear și să audă pentru prima dată.

Începând cu ora 22:00 asociația Sonia Maria și asociația Charity by 99 te invită la un concert caritabil găzduit de Clubul Țăranului.

SERGIU & ANDREI * NWANDA * AFO * BIG BLUNT * VALI UMBRA * ANA-MARIA ALEXIE * ROA * C.T.C. & DJ VLAD DOBRESCU si MC TEO urcă pe scenă pentru ca Nicușor să audă. Biletul de intrare va fi sub forma unei donații incepând cu 25 lei, iar suma totală rezultată din bilete, precum și orice donație strânsă vor intra în contul lui Nicușor. În acest moment micuţul mai are nevoie de 4,500 euro.

  • Învaţă să-ţi creezi propriile globuri şi podoabe de Crăciun. Nu e greu! Mergi de la ora 19.oo, laFundaţia Calea Victoriei sa vezi cât este de plăcut si relaxant sa pictezi si sa inventezi obiecte, chiar si personaje amuzante, cu care apoi sa-ti decorezi festiv casa, in asteptarea Craciunului.  Cu un strop de fantezie, culorile, pulberea argintie, pasta ceramica, pensulele si panglicile se transformă în ce-ţi doreşti 🙂
  • Sper că este pe recepţie comunitatea moto din intreaga tara…măcar o parte. Începe editia cu numarul VII a campaniei Moshociclistii. Implică-te,  construieşte kilometri de zambete pentru copiii institutionalizati din Romania.  Mămici, tătici, bunici, nu doar motociclişti, sunteti invitati in Tunes Pub din Centrul Vechi pentru concerte marca Les Ex, Dekadens, Cats in the rain, The CitiSens. Intrarea se face pe baza de donatii ce vor merge catre copiii institutionalizati. Daca nu reusiti sa ajungeti astăzi, puteţi contribui la pachetele ce vor fi alcatuite in perioada 13-18 decembrie si la impartirea cadourilor ce va avea loc in perioada 19-22 decembrie.
  • Astăzi aș vrea să-ți povestesc despre autorul care a inspirat spectacolul pe care ți-l recomand. Scriitorul francez Mathias Malzieu este și compozitor și solist. In 1993 a întemeiat formația rock Dionysos, iar în 1996 și-a abandonat studiile de cinematografie pentru a se dedica muzicii.

Cel de al doilea roman al său, apărut în 2007, ”Mecanica inimii”, este  însoțit de un album rock omonim. Drepturile de adaptare cinematografică a cărții au fost achiziționate de Luc Besson, deci ar trebui să vedem în curând un film de animație 3D, cu scenariul realizat tot de autor. Până atunci, ne bucurăm de adaptarea scenică realizată de Chris Simion, împreună cu: Marius Manole, Marian Râlea, Maia Morgenstern, Medeea Marinescu și Șerban Pavlu. Și ce poate fi mai potrivit în aceste zile fără soare decât o poveste de dragoste, spusă de asemenea actori. Îi vezi la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra, de la ora 18:00.

  • Festivalul Filmului Japonez se va desfăşura la Bucureşti, între 11 şi 17 decembrie, la Sala „Eforie” şi Sala „Union” ale Cinematecii Române. Ediţia din acest an cuprinde şapte filme realizate de către regizori japonezi din tânăra generaţie precum Nobuhiro Yamashita, Hiromasa Hirouse, Nami Iguchi, Toshiaku Toyoda, alături de mai vârstnicii Hideyuki Hirayama şi Hajime Hashimoto.Selecţia include diferite genuri de la comedia neagră, filme cu gangsteri, dramă, poveşti de dragoste.Festivalul va fi deschis, de la ora 19,00, la Sala „Eforie”, cu pelicula „Broasca care râde” („Warau Kaeru”). Printre filmele ce vor rula în cadrul festivalului se numără „Pisica fuge de acasă” („Inu-Neko”), „Împuşcături la Matsugane” („Matsugane Ransha Jiken”) şi „Primăvara albastră” („Aoi Haru”). Intrarea publicului la toate proiecţiile este liberă. Potrivit organizatorilor, filmele sunt traduse în limba engleză.
„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
Timp Liber miercuri, 20 noiembrie 2024, 08:08

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Anna Karenina”, după Lev Tolstoi, în regia lui Dumitru Acriș, pe 23 și 24 noiembrie...

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
”Fragil/e”, premieră la Teatrul de Comedie
Timp Liber marți, 19 noiembrie 2024, 19:25

”Fragil/e”, premieră la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie anunță premiera oficială a spectacolului ”Fragil/e”, un one woman show cu Ioana Flora, vineri 22 noiembrie, de la ora...

”Fragil/e”, premieră la Teatrul de Comedie
„Neînvinșii”, concert caritabil cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități
Timp Liber luni, 18 noiembrie 2024, 16:18

„Neînvinșii”, concert caritabil cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități

“Neînvinșii” se află la cea de-a doua ediție si este un proiect ce marchează “Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilități”. Concertul...

„Neînvinșii”, concert caritabil cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități
Călătorii de toamnă la Sala Dalles
Timp Liber sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 15:13

Călătorii de toamnă la Sala Dalles

Iubitorii de acorduri din ţările calde sunt invitaţi într-un periplu muzical şi coregrafic inedit prin culturile lumii. Spetcacolul...

Călătorii de toamnă la Sala Dalles
Timp Liber sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 13:17

Lumea lui Moș Crăciun la Muzeul Copiilor

Copiii cu vârste între 3 și 12 ani sunt așteptați la Muzeul Copiilor împreună cu familiile lor. În această perioadă vor fi jocuri de...

Lumea lui Moș Crăciun la Muzeul Copiilor
Timp Liber sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 11:37

Program memorabil la Ateneu

Dirijorul celor două concerte este Nabil Shehata, sub bagheta căruia Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii George Enescu vor susţine un...

Program memorabil la Ateneu
Timp Liber vineri, 15 noiembrie 2024, 14:47

„Țăndări”, primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici, invită publicul românesc la cinema în 2025!

Inspirat de comediile clasice, Bogdan Naumovici, cel mai cunoscut publicitar român, debutează în lungmetraj cu comedia „Țăndări”, pentru...

„Țăndări”, primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici, invită publicul românesc la cinema în 2025!
Timp Liber vineri, 15 noiembrie 2024, 14:23

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

După 24 de ani, Gladiatorul s-a întors în arenă! Continuarea celebrului succes din 2000, cu Rusell Crowe în rolul principal, îl are acum pe...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe