Un nou episod in razboiul diplomatic dintre Ungaria si Statele Unite
Articol de , 11 decembrie 2014, 19:14
Şefa Administraţiei naţionale ungare pentru taxe şi vămi (NAV), Ildiko Vida, a făcut astazi o plângere penală pentru defăimare contra însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta, Andre Goodfriend, care a acuzat de corupţie mai mulţi responsabili ungari, transmit AFP şi MTI.
”Ildiko Vida a prezentat o plângere penală pentru defăimare şi pentru atentat la reputaţie şi cerem daune interese în valoare de 5 milioane de forinţi (16.200 euro), precum şi scuze”, a spus avocatul NAV, Barnabas Futo.
În plângere sunt amintite declaraţiile făcute de oficialul american pentru săptămânalul Heti Valasz, în care Andre Goodfriend sugera că Vida a fost implicată direct în cazuri de corupţie.
Plângerea lui Ildiko Vida are puţine şanse de reuşită, întrucât Goodfriend beneficiază de imunitate diplomatică.
În luna octombrie, Washingtonul a anunţat că şase înalţi responsabili ungari, suspectaţi de fapte de corupţie, au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul american, fără a fi comunicate numele lor. La începutul lui noiembrie Ildiko Vida a confirmat că numele său figurează pe o listă neagră a SUA cu şase personalităţi ungare dată publicităţii de Andre Goodfriend.
Diplomatul american a precizat că Statele Unite dispun de “informaţii credibile” referitoare la acuzaţiile de corupţie.
Premierul ungar Viktor Orban i-a cerut, luni, lui Andre Goodfriend să nu se ascundă în spatele imunităţii sale.
Orban i-a cerut, deasemenea, lui Ildiko Vida, care are interdicţie de intrare în SUA ca urmare a suspiciunilor de corupţie, să intenteze proces pentru defăimare contra diplomatului american, în caz contrar ea urmând să fie destituită.
Este cel mai recent episod din conflictul diplomatic declansat intre Washington si Budapesta.
In urma cu o saptamana insărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta a fost convocat la sediul Ministerului de Externe, după o declaraţie critică a senatorului american John McCain la adresa premierului ungar Viktor Orbán.
Cu ocazia audierilor din Congresul American pentru desemnarea viitorului ambasador la Budapesta, McCain afirmase ca Ungaria este “o naţiune aflată în pragul de a-şi ceda suveranitatea unui dictator neofascist”.
Relatiile dintre Ungaria, pe de o parte si SUA si UE pe de alta parte, s-au agravat pe fondul politicii guvernuloui de la Budapesta de a dezvolta colaborarea cu Rusia in ciuda embargoului european.
Victor Orban a sustinut puternic proiectul South Stream si, mai nou, Budapesta a semnat cu Rusia un contract pentru construirea de catre o companie ruseasca a doua noi reactoare la unica centrala nucleara din Ungaria.