Bucureşti FM îţi recomandă cartea de weekend: „Femeile lui Lazăr”
Articol de Stefania Grigore, 13 decembrie 2014, 08:00
„In anul 1985 Lidocika împlini cinci ani și viața ei începu să o ia razna. Nu s-au mai întâlnit niciodată, Lidocika și viața ei, și tocmai de aceea amândouă și-au amintit tare, tare, de la larna de atunci cele mai line, sărate, umede detalii ale ultimei sale veri fericite.”
Așa se deschide romanul „Femeile lui Lazăr”, de Maria Stepnova apărut în traducere românească la editura Curtea Veche. Scriind această carte autoarea pare să caute răspunsul la mai multe întrebări : Care este relația unui geniu cu puterea și cu iubirea? Genialitatea omului de știinţă îl face obiect sau subiect în luptele de toate felurile duse în tulburatul secol XX rusesc?
Cât este cu adevărat alegere subiectivă, personală, în vieţile celor care îl traversează Romanul „Femeile lui Lazăr” este o saga învăluitoare, de o forţă comparabilă cu cea a marilor romane clasice rusești. Povestea pe care o curpinde acoperă aproape un secol de istorie și oferă cititorului un tablou detaliat al „marelui imperiu“, în tușe ferme și culori tari: precaritatea vieţii și a morţii într-o așezare evreiască, viaţa refugiaţilor într-un oraș siberian în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nomenclatura sovietică în epoca ei de aur, universul aproape concentraţionar, mutilant, al școlii ruse de balet.
Figura centrală a romanului este Lazăr Lindt, geniu al știinţei sovietice. Identitatea lui se construiește din perspectiva femeilor care îi influenţează destinul: marea lui iubire este Marusia, soţia mentorului său, de la care primește cea mai caldă, generoasă și durabilă afecţiune — cea maternă; marea ne-iubire este Galina Petrovna, cea care îi devine soţie sacrificând visul modest al fericirii domestice, iar sacrificiul ei dă naștere unei forţe de nestăvilit — cea a urii conjugale.
Numai Lidocika, nepoata lui Lazăr Lindt, orfana ajunsă în grija bunicii neiubitoare, primește șansa de a alege. Dar care va fi alegerea ei si cum anume îl va influența aceasta pe Lazăr Lindt rămâne să descoperiți singuri atunci când veți citi „Femeile lui Lazăr”:
Eu va mai spun doar atât: nu veti lasa cartea din mână până când nu veți citi si ultima pagină.
Noi va recomandam sa ascultati live pe 98,3 si www.bucurestifm.ro „Cartea de week-end” sambata de la ora 10:30, in emisiunea City Break.
Autor: Cristina Toma