Etichetele alimentelor, schimbate. Acestea vor conţine menţiuni de sănătate
Articol de , 14 decembrie 2014, 11:08
Începând din acest weekend, etichetele produselor vor fi mai precise, vizibile şi uşor de înţeles de către cumpărător.
Astfel, prezența a 14 presupuși alergeni obișnuiți (arahide, lapte, nuci, etc) va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun.
Pentru biscuiți sau dulciuri care conțin ulei sau grăsimi ‘vegetale’, fabricanții vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Obligatorie este și menționarea adaosului de apă sau de proteine, în timp ce ‘peștele’ sau ‘carnea’ reconstituite vor trebui etichetate ca atare.
Prezența de ‘nanomateriale manufacturate’ va trebui, de asemenea, să fie semnalată, o regulă menită să disipeze totala nebuloasă existentă astăzi în ceea ce privește utilizarea lor în industrie.
Incluse foarte probabil în compoziția diverselor preparate, de exemplu a deserturilor cu ciocolată, a mezelurilor sau a supelor, se crede că aceste substanțe minuscule pot dăuna sănătății umane.
Potrivit Comisiei Europene, ‘patriotismul alimentar’ va beneficia de extinderea, la carnea de porc, oaie, capră și pasăre, a indicației obligatorii de origine, impusă până acum doar cărnii de vită.
Transparență va trebui să existe și în ceea ce privește proveniența cărnii de pește, al cărui nume comercial și specie vor trebui să fie precizate, împreună cu zona de unde acesta a fost capturat și modalitatea în care a fost pescuit.
În schimb, mousse-urile de ciocolată și crenvurștii vor putea continua să fie comercializați încă doi ani fără etichetare nutrițională (valoarea energetică, cantitatea de sare, de zahăr, de materii grase). Afișarea acestor date nu va deveni obligatorie decât de la 13 decembrie 2016.
Însă, chiar dacă producătorii menționează deja de bună voie aceste valori, de acum ei vor trebui să o facă de o manieră ‘lizibilă și vizibilă’: în cifre sau cuvinte și nu prin pictograme sau simboluri.
Potrivit Romalimenta, printre elementele majore introduse de Regulamentul 1169/2011, se numară:
– Declaratia nutriţională, afişată pe majoritatea alimentelor preambalate (începand cu anul 2016, aceasta va fi obligatorie)
– Îmbunătăţirea lizibilităţii, prin introducerea unei mărimi minime a caracterului (înălţimea caracterelor trebuie să fie de cel puţin 1.2 mm)
– Scoaterea în evidenţă a alergenilor în lista ingredientelor (de exemplu prin litere ingrosate)
– Alimentele ne-preambalate vor avea, de asemenea, informaţii cu privire la prezenţa sau absenţa alergenilor
– Va fi specificată pe etichetă originea cărnii neprocesate de porc, oaie, capră, pasăre
– Vor fi introduşi pe etichete termeni noi, care vor furniza informaţii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului (ex. “peşte format”).
Prin noua directivă europeană, UE se asigură că toţi cumpărătorii vor beneficia de o informare corectă şi completă, astfel încât să poata lua decizii în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte propria alimentaţie.
Regulamentul se va fi aplicat treptat din 13 decembrie 2014, iar respectarea lui va fi obligatorie din 2016.
Potrivit Romalimenta, schimbarea etichetelor nu va avea drept consecință majorarea prețurilor.