Turismul ca industrie: comparatii triste
Articol de , 18 decembrie 2014, 18:48
Primăria Capitalei va plăti 17 milioane euro, cu TVA, pentru amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei.
Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Regional, axa prioritara 5, dezvoltarea turismului, din banii alocati de Uniunea Europeana Romaniei pentru perioada 2007-2013.
Proiectul prevede amenajarea unei ecluze navigabile, construcţia a două poduri noi care să facă legătura dintre parcul Bordei şi insula artificială aflată pe lacul Floreasca, si debarcadere pentru vaporaşe turistice.
In principiu, cand se va termina, am putea pleca cu vaporasul dela Pavilionul H din Herestrau, apoi ecluza da la soseaua Nordului, Lacul Floreasca, prin noua ecluza, pana in Lacul Tei
In cei 17 milioane de euro intra si construcţia unei săli polivalente în zona lacului Floreasca, cu o capacitate de 360 de locuri. precum şi achiziţia de bărcuţe cu vâsle, hidrobiciclete şi a unui vaporaş de agreement care sa treaca prin ecluze.
Daca vorbim despre despre turism, pentru ca tot se apropie sezonul de schi, in februarie anul acesta, ziarul britanic The Guardian a realizat un clasament al celor mai bune 18 staţiuni de schi din Europa, alcatuit dupa multe criterii : preţul biletului pentru o zi de schiat, numarul si lungimea pistelor, calitatea zăpezii, capacitatea teleschiurilor si telescaunelor şi restaurantele din zonă.
Nici Poiana Brasov nici orice alta statiune din Romania nu au nici cea mai mica sansa sa se apropie macar de acest top din motive foarte clare.
Cel din urma loc din topul The Guardian, statiunea Les 4 Vallées, din Elveţia, are 65.000 de paturi de cazare si piste cu o lungime insumata de 187 km. In aceeasi statiune (care repet, este cea mai prost clasata in TOP), mijloacele de transport pe cablu (teleschiuri, telescaune, gondole si telecabine) au o capacitate totala de 85.000 de pasageri pe ora. In plus desi partiile sunt la peste 300 de metri altitudine, totusi 26% din zona schiabilă este acoperită cu zăpadă artificială.
La varful clasamentului cifrele devin de-a dreptul ametitoare. Locul al treilea, Kitzbuehel, din Austria, are 197 de km de partii, iar mijloacele de transport pe cablu au o capacitate totala de 91.000 de schiori pe ora. Locul al doilea al clasamentului, Val Gardena, din Italia, are 375 de km de partii, iar capacitatea totala a transportului pe cablu este de 265 de mii de persoane pe ora(!)
In fine, cea mai buna statiune de schi din Europa este Portes du Soleil, care este, in fapt, un complex de 14 staţiuni de schi aflate Franţa şi Elveţia, cele mai multe dintre ele fiind interconectate şi formând două domenii schiabile mari.
Are 100.000 de locuride cazare , 370 de kilometri de partii si o capacitate a teleschiurilor de 253.000 de peorsoane pe ora. Desi partiile sunt la peste 2000 de metri altitudine, 60% din zona schiabilă este acoperită cu zăpadă artificială.
Pretul unui abonament pe o zi pentru teleschi pentru un adult, in toate cele 18 statiuni, se invarte injurul a 50 de euro.
Pare mult, dar daca stam sa ne gandim bine, nici la noi pe Valea Prahovei “nu scapi” cu mai putin de 200 de lei chetuiti pe zi pe teleschiuri, telecabine sau gondole, dar pentru o oferta cu (foarte) mult mai proasta.
Ca sa incercam, totusi, o comparatie intre topul european si situatia de la noi din tara , in primul rand trebuie spus ca nu exista date clare, centralizate, oficiale, despre cate partii de schi sunt acum in Romania si cat de lungi sunt ele.
Conform Ziarului Financiar, in România se poate schia în prezent pe 116 kilometri de pârtii din 17 judeţe
In schimb, site-ul Traiesteaventura.ro a alcatuit o lista, destul de detaliata, a celor 12 statiuni de ski de top din Romania unde exista, in total, 121 kilometri de partii.
Conform acestui site, pe toata Valea Prahovei plus Poiana Brasov exista numai 39 partii cu o lungime totala de numai 69 de kilometri.
Comentariile sunt inutile.
Referitor la locurile de cazare pentru turisti, conform Institutului National de Statistica la 31 iulie anul acesta in Romania existau numai 311 mii de paturi, din care 186 de mii erau in hoteluri, restul in pensiuni, vile sau camping-uri.
In zona montana sunt doar 51.000 de locuri de cazare. Este vorba de toate zonele montane luate la un loc.
Nu este deci de mirare ca, tot conform INS, in primele 9 luni din acest an Romania a reusit sa atraga doar 1 milion 481 de mii de turisti straini, iar dintre acestia 60% au venit doar pentru afaceri.