Bucureşti FM îţi recomandă cartea de weekend: “Psihogenealogia si rănile din familie”
Articol de Stefania Grigore, 20 decembrie 2014, 08:00 / actualizat: 20 decembrie 2014, 9:27
„Viața fiecăruia dintre noi este un roman. Și eu, și tu, trăim cu totii ca niste prizonieri ai unei pânze de păianjăn invizibile, la a cărei creație participăm și noi. Dacă ne-am deprinde să ascultăm cu o a treia ureche, să vedem cu un al treilea ochi, pentru a discerne, a întelege mai bine, a auzi, a repeta și a observa aceste repetari și aceste concidențe, existența fiecăreia dintre noi ar deveni mai clară iar noi am deveni mai receptivi la ceea ce suntem, la ceea ce ar trebui să fim.”
Cu aceste cuvinte se deschide cartea “Psihogenealogia si ranile din familie” scrisă de Anne Ancelin Schützenberger și apărută în traducerea Cristinei Vasilescu la editura Philobia. Discipolă a lui Jakob Levi Moreno, creatoare a şcolii franceze de psihodramă şi a unui nou concept în psihologie, acela de psihogenealogie, autoarea fiind pioniera acestui domeniu devenit astăzi de referință pentru mai toate tipurile de analiză psihologică.
De fapt ce este psihogenealogia și care ar fi rolul ei în psihoterapie?
Se spune că trăim plătind datoriile strămoșilor și neștiind că facem acest lucru. Astfel, viața nu ne mai aparține, iar drama existenței noastre devine cu atât mai greu de suportat, cu cât ceea ce ni se întâmplă este mai inexplicabil și imposibil de întrerupt.
După mai bine de douăzeci de ani de lucru cu pacienți, ani în cursul cărora a schimbat destine, Anne Ancelin Schützenberger a înțeles care este mecanismul acestui destin aparent implacabil și cum poate fi el schimbat. Autoarea ne deschide filă cu filă cartea vieții, a fiecăruia dintre noi, învățându-ne cum putem interveni în propriul destin, cum ne putem găsi calea, încetând să mai repetăm la nesfârșit greșeli împovărătoare, să ducem cu noi și în noi drame transgeneraționale pe care le transmitem, inconștient, copiilor noștri, îngreunându-le și lor viață.
Însă “Psihogenealogia şi rănile din familie” nu este doar o carte adresată numai specialiștilor, fiind presărată cu foarte multe exemple, toate adevarate pe care, Anne Ancelin Schützenberger, le-a întâlnit în experiența sa de psiholog, protagoniștii acestor întâmplări fiindu-i în mare parte pacienți.
O carte plina de învățăminte dar pe care nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce şi ultima pagină.
Autor: Cristina Toma