Mâine se sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi
Articol de Sabina Lapadatescu, 6 ianuarie 2015, 09:45
Pe 7 ianuarie, unii credincioşi sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, conform calendarului iulian. Este vorba, în principal, de ruşii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii şi sârbii din Banat.
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit şi de românii care fac parte din Biserica Ortodoxă de Stil Vechi. Pentru aceştia, sărbătoarea Naşterii Domnului se face potrivit cu tradiţiile locului, cea mai mare parte dintre ei aflându-se în Moldova.
Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include haladet, lapşa, sărmăluţe în foi de viţă-de-vie sau varză. La desert se servesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză şi alte specialităţi ruseşti. Imediat după masă încep să apară şi colindătorii, care cântă în casă, în faţa icoanei.
La ucrainenii din Maramureş, în Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, dar tradiţia cere ca pe masă să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este „hrebleanca”, un preparat din ciuperci gătite cu zeamă de varză.
Sârbii au o tradiţie specială. Ei aprind la miezul nopţii de ajun o creangă de stejar, crezând că le va aduce bunăstare, fericire şi noroc. Până la miezul nopţii se mănâncă doar mâncăruri de post, iar sub feţele de masă se pun bani şi fân.