Pozitii divergente in ce priveste Iesirea Greciei din zona euro
Articol de , 6 ianuarie 2015, 16:16
Guvernul german doreste ca Grecia sa ramana membra a zonei euro si nu exista un plan de rezerva in acest caz, a declarat duminica trecuta vice-cancelarul german Sigmar Gabriel ca replica la informatiile vehiculate de presa cum ca Berlinul ar considerca ca zona onedei unice s-ar putea descurca foarte bine si fara Grecia.
“Scopul guvernului german, al UE si chiar al guvernului de la Atena este ca Grecia sa ramana un zona euro” a afirmat Gabriel pentru un ziar german.
“Nu au existat si nu exista planuri pentru cazul contrar” a adaugat el.
Anterior, saptamanalul Der Spiegel afirmase ca Berlinul considera “Grexit”-ul drept aproape inevitabil, daca partidul euro-sceptic Syriza, care se opune reformelor dure impuse de creditorii internationali, va castiga alegerile legislative anticipate de la sfarsitul acestei luni.
La randul sau, Georg Streiter, un purtator de cuvant al cancelarului Angela Merkel, a declarat ca guvernul german se asteapta ca Atena sa respecte planul de austeritate semnat cu UE si FMI. De asemenea, el a preferat sa nu comenteze informatiile din Der Spiegel, ceea ce a alimentat speculatiile cum ca acele informatii sunt reale.
La randul sau, presedintele francez Farncois Hollande a afirmat ieri la Radio France Inter ca grecii au platit deja un opret mare ca sa ramana in zona euro si ca decizia le revine lor.
In acelasi timp, Hollande a precizat ca zona euro trebuie sa se concentreze mai mult pe cresterea economica decat pe reducerea deficitelor pentru ca “Europa nu poate continua sa fie identificata prin austeritate”.
Spre deosebire de Germania, care doreste sa impuna o politica de austeritate dura in UE si in zona euro, Franta doreste mai multe cheltuieli publice si deficite bugetare mai mari.