O jumătate de milion de euro amendă pentru firmele de taxi din București
Articol de Stefania Grigore, 9 ianuarie 2015, 14:39
Ieri, Consiliul Concurenței a anunțat că a amendat firmele de taxi din București și Ilfov cu suma de 2,26 milioane de lei, adică peste o jumătate de milion de euro, pentru participarea la o înțelegere/practică concertata având ca scop stabilirea tarifului de transport de persoane in regim de taxi.
Companiile sancționate sunt: Pelicanul Grup Taxi, Pelicanul Grup Internațional Filiala București, Meridian Taxi, Meridian Taxi Plus, Auto Cobalcescu, Confort Taxi, Cristaxi Service și Grup As 2000 Transcom. Împreună, acestea dețineau circa 70% din piața taximetriei din București, în momentul înțelegerii, și au decis să se alinieze unui tarif de transport în regim de taxi, consideră Consiliul Concurenței.
Investigația derulată de către instituția menționată a condus la concluzia că, in principal, operatorii autorizați in județul Ilfov au mărit, la momentul înțelegerii, prețul, privand astfel beneficiarii serviciilor de taxi de prețuri mai mici, rezultate din concurența manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piață s-a aliniat la tariful unic stabilit de cei implicați în înțelegerea anticoncurentiala, fiind eliminată orice formă de concurență prin preț, consideră specialiștii Consiliului Concurenței.
Pe lângă amenzile aplicate, Consiliul Concurenței va formula recomandări adresate autorităților de autorizare și reglementare referitoare la modalitatea de organizare și gestionare a serviciilor de transport de persoane in regim de taxi in Municipiul București și județul Ilfov, dar și factorilor decidenți implicați in procesul de legiferare, la nivel național. Este vorba, așadar, despre Primăria Capitalei și despre primăriile din Ilfov, care autorizează operatorii de taxi, și despre Parlamentul României, care trebuie să adopte noua Lege a taximetriei.
Reamintesc faptul că, in decursul anilor, au existat numeroase discuții și tensiuni, atât intre taximetriști și autorități, cât intre asa – numiții taximetriști independenți și dispeceratele de taxi și între taximetriștii din București și cei din Ilfov. Aceste tensiuni au fost legate de tariful impus de dispeceratele de taxi, considerat prea mic de către taximetriștii independenți, dar și de transportul efectuat in București de către taximetriștii din Ilfov, considerat drept concurență neloială de către taximetriștii bucureșteni.
Deși, in legătura cu taximetriștii din Ilfov care operează în București, evenimentele au ajuns, in anumite perioade, până la confruntări fizice în stradă, Primăria Capitalei nu a reușit să rezolve această problemă. Șeful Direcției de Transporturi a Municipalității, Ion Dedu, spune că problema este aproape imposibil de rezolvat, din cauza reglementării legale care prevede că taximetriștii ilfoveni pot aduce clienți in București, dar nu au dreptul de a efectua transport de persoane pe teritoriul Capitalei, împrejurare greu de dovedit de către inspectorii Primariei Capitalei și de către polițiști.
Dedu explică și că actuala situație este generată și de practica autorităților locale din județul Ilfov, care eliberează autorizații de taxi peste numărul prevăzut de lege, adică 4/1000 de locuitori ai localității de autorizare.
Autor: Mircea Apostolescu