Povestea ”Soarelui lichid”, cafeaua cea de toate zilele
Articol de Vicentiu Andrei, 11 ianuarie 2015, 08:26
A fost odata o licoare iubita de toti pana in zilele noastre pe care americanii au numit-o ”Soarele lichid”, bautura ce provine din Etiopia si la inceput a fost cultivata in Egipt si Yemen.
Inainte sa aiba forma lichida a fost o pasta ce era mancata de catre triburile razboinice est-africane pentru a prinde putere si energie inainte de lupta si vanatoare.
Este vorba de cafeaua atat de draga noua, evident.
Primul magazin de cafea din lume a fost deschis in Constantinopol in anul 1475, iar in 1530 in Damasc s-a deschis prima cafenea.
Drumul cafelei a pornit din Orientul Mijlociu si a ajuns in India, Indonezia, America si Italia.
Aceasta din urma a transportat-o in toata Europa in anul 1600 dupa ce Papa Clement al 8-lea a binecuvantat-o si numit-o ”bautura crestina” iar toata populatia din acesta tara mergea la Venetia pentru a savura cafeaua la prima cafenea din Italia in anul 1645.
Olandezii au avut grija sa ajunga cafeaua si in Japonia, acestia cultivand-o in Java si Ceylon.
In Marea Britanie renumita cafenea Queen s Lane din Oxford a fost deschisa in 1654 si inca te mai poti bucura de o cafea in aceasta.
In Bucuresti prima cafenea a fost deschisa in anul 1667, iar cafeneaua Capsa, infiintata de Grigore Capsa in anul 1891 a devenit un spatiu politic si cultural al societatii noastre.
Anul 1773 a fost unul important pentru cafea, fiind numita in bautura nationala in Statele Unite ale Americii.
Primul aparat de espresso a fost inventat in Franta in 1822, iar Achilles Gaggia l-a modificat in anul 1946 pentru a inventa cappuccino denumirea venind de la culoarea robelor calugarilor din ordinul Capucini.
Inventatorul cafelei solubile a fost neozeelandezul David Strang in anul 1890, acesta fiind urmat de un chimist japonez numit Satori Kato.
Odata cu inaintarea anilor am ajuns sa cunoastem in jur de 80 de tipuri de cafea, cele mai cultivate fiind Arabica, Robusta, Liberica, Maragoype, Black Ivory, Panama Boquede Geisha, Sfanta Elena (”cafeaua lui Napoleon”) si Kopi Luwak (”cafeaua milionarilor”).
Timpul a facut in asa fel incat sa invatam mai multe feluri prin care putem prelucra cafeaua: prin metoda umeda sau cea uscata, prin macinare sau prin prajire (usoara, medie, medie-intens, intens).
De asemenea au fost inventate cafeaua solubila si cea decafeinizata.
Este clar ca in acest moment in lume gasesti o multitudine de cafenele cu o multime de sortimente si arome de cafea.
Trebuie doar sa alegi ce sortiment al minunatei bauturi te va desfata…Fie ca vrei ceva simplu sau inovator ai de unde alege.
Andra Elena Radu