Mirodeniile pot face minuni pentru sănătatea organismului!
Articol de Stefania Grigore, 12 ianuarie 2015, 16:30 / actualizat: 12 ianuarie 2015, 22:16
Aparent sunt doar nişte ingrediente care dau un plus de gust mâncărurilor. Însă aceste ierburi şi condimente sunt mult mai importante pentru corp, îl protejează împotriva bolilor şi îmbunătăţesc starea de sănătate a organismului.
Busuiocul conţine puţine calorii şi zero colesterol, însă este o sursă bogată în vitamine şi nutrienţi. Vitamina K din busuioc joacă un rol important în întărirea oaselor.
Ţelina are proprietăţi de prevenire a cancerului şi stimulează imunitatea, este bogată în acid folic şi vitamina C, care contribuie la menţinerea unui metabolism activ şi ajută în tratarea Alzheimerului.
Chives este o sursă bogată în folaţi, care previn defectele din naştere şi conţine vitamine din complexul B şi alţi nutrienţi precum cupru, zinc, mangan şi calciu, în abundenţă, îmbunătăţeşte flexibilitatea vaselor de sânge.
Frunzele şi seminţele de coriandru conţin multe uleiuri volatile, care menţin sănătatea, fiind una dintre cele mai bogate surse de vitamină K, stimulează producţia de celule roşii din sânge.
Păpădia cconţine 58% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Frunzele conţin flavonoizi care previn cancerul de plămâni, reprezintă o sursă foarte bună de fibre dietetice.
Mărarul conţine fibre dietetice care controlează nivelul de colesterol din sânge, este o sursă excelentă de antioxidanţi.
Usturoiul reduce producţia de colesterol din corp, conţine proprietăţi antibacteriene şi antivirale, conţine seleniu, care este foarte bun pentru inimă. Consumul de usturoi este asociat cu un risc scăzut de cancer la stomac.
Lemongrass nu conţine colesterol, are proprietăţi antimicrobiene şi antifungice. Uleiurile din lemongrass au proprietăţi antiseptice.
Oregano îmbunătăţeşte procesul digestiv, conţine magneziu şi calciu care îmbunătăţeşte metabolismul şi luptă cu radicalii liberi.
Pătrunjelul cntrolează nivelul colesterolului din sânge, oferă protecţie împotriva radicalilor liberi care cauzează cancer.
Menta relaxează peretele intestinal, tratează durerile colice şi atenuează sindromul colonului iritabil, estompează durerile, datorită conţinutului de mentol.
Rozmarinul conţine vitamina A care ajută să menţii pielea frumoasă, conţine vitamina C care protejează de infecţii. Este o sursă excelentă de fier.
Salvia îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi ajută în lupta cu depresia, oferă multe beneficii în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Tarhonul este un remediu tradiţional pentru stimularea apetitului, scade nivelul de glucoză din sânge şi previne formarea cheagurilor de sânge şi ajută astfel la prevenirea atacului de cord şi a accidentelor vascular-cerebrale.
Turmericul ajută la producţia de celule roşii din sânge, conţine vitamina C care protejează împotriva radicalilor liberi.
Foile de dafin au proprietăţi anticancerigene, îmbunătăţesc funcţionarea sistemului nervos, conţin vitamina A din abundenţă care este esenţială pentru funcţionarea ochilor.
Piperul negru previne căderea dinţilor şi afecţiunile gingivale şi tratează flatuenta şi indigestia.
Caperele stimulează apetitul şi joacă un rol vital în tratarea durerilor de stomac, scad nivelul de colesterol din sânge şi calmează durerile reumatice.
Cardamomul curăţă corpul de radicalii liberi, îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului circulator.
Piperul Cayenne calmează durerile musculare, are proprietăţi anticancerigene şi antidiabet, ajută la slăbirea persoanelor care suferă de obezitate.