Preţul petrolului continuă să se prăbuşească

Cotaţia barilului de ţiţei Brent, dinMarea Nordului, a coborât luni sub pragul de 49 de dolari la Bursa din Londra, pentru prima dată după luna aprilie 2009, iar analiştii avertieaza că noi scăderi sunt posibile pe fondul excesului de ofertă de petrol pe paita şi a cererii modeste, transmite BBC

În jurul orei 9,00 GMT, la bursa de la Londra, cotaţia barilului de ţiţei Brent a ajuns până la 48,82 dolari, în timp ce în la Bursa din SUA cotaţia barilului de ţiţei WTI a coborât până la 47,24 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009.

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotaţia barilului de ţiţei se va situa la aproximativ 40 de dolari, preţ la care investiţiile în industria gazelor si petrolului de şist din SUA vor fi întârziate.

Producţia din şisturi bituminoase din America de Nord a crescut oferta mondiala de gaze şi petrol, stimulând reducerea preţului.

De asemenea, încetinirea cererii pe plan global şi aprecierea dolarului faţă de alte monede au dus la scăderea preţului ţiţeiului.

La randul sau, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei, chiar cu riscul scaderii preturilor, cu scopul declarat de a scoate de pe piata producatorii de petrol din surse altenative.

OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

Companiile aeriene beneficiază de pe urma declinului preţului la ţiţei.

Astfel, Lufthansa a estimat că anul acesta va plăti pentru combustibil cu 13% mai puţin decât prognoza anterior.

Preţul ţiţeiului, care a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, a afectat multe companii energetice.

Dacă preţul barilului de ţiţei rămâne la aproximativ 55 de dolari, companiile energetice vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investiţiile, avertiza săptămâna trecută agenţia de evaluare financiară Moody’s.

În timp ce pe partea ofertei producţia de petrol a Rusiei a atins un nivel record, iar exporturile de petrol ale Irakului au revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scăzută, în condiţiile în care Europa se confruntă cu o criză a datoriilor, în Asia economia chineză încetineşte, iar Japonia se confruntă cu recesiunea.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.