Telefoanele mobile moderne sunt noua ţintă preferată a tâlhăriilor de pe străzile Capitalei
Articol de Stefania Grigore, 13 ianuarie 2015, 15:42
Anul trecut, peste 900 de oameni, în special tineri, au fost atacaţi pentru a li se fura telefonul mobil.
Hoţii au dat cele mai multe atacuri chiar în centrul Bucureştiului.
Poliţiştii au făcut şi un portret robot al noilor tâlhari.
Potrivit profilului, acestia au în jur de 20 de ani şi sunt bine îmbrăcaţi, ceea ce face ca atacul să fie cu atât mai surprinzător.
Poliţiştii au stabilit şi harta zonelor periculoase din capitală.
Pe primul loc la numărul de tâlhării este sectorul 3, urmat, la mică distanţă, de sectorul 4.
Cea mai sigură zonă este sectorul 1.
Poliţiştii spun că de cele mai multe ori tâlhari nu ies în evidenţă.
De obicei ei ataca prin surprindere, în locuri în care reuşesc uşor să se facă nevăzuţi.
„De regulă autorii unor astfel de fapte sunt tineri cu o constituţie atletică. Urmăresc de obicei victima şi profită de neatenţia acesteia sau de locurile aglomerate în care se află. Sustrag bunurile şi fug”, explică Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.
Cel mai des cad victime tinerii care poartă la vedere telefoane scumpe şi bijuterii. Uneori, tâlharii au diverse trucuri pentru a-şi păcăli victimele, dar de cele mai multe ori tot la violenţă se ajunge.
„Sub pretextul că nu mai putea folosi telefonul propriu i-a cerut victimei telefonul. Aceasta a refuzat. L-a agresat lovindu-l cu pumnul în faţă şi i-a sustras telefonul”, detaliază Giorgian Enache, purtător de cuvânt la Jandarmeria Capitalei.
Nici în mijloacele de transport în comun din Bucureşti lucrurile nu s-au înbunătăţit în ultimul an. 80 de pasageri au fost tâlhăriţi, ceea ce însemnă cu câteva cazuri mai mult decât în 2013.
Constanţa şi Cluj sunt alte două oraşe în care e bine să fiţi cu ochii în patru când circulaţi pe stradă. În Constanţa, în ultimii doi ani, peste 300 de oameni au fost atacaţi, iar în Cluj numărul victimelor depăşeşte 100.