Trei noi centrale termice vor fi construite în București
Articol de Stefania Grigore, 13 ianuarie 2015, 08:12 / actualizat: 13 ianuarie 2015, 10:20
Conform Vice Primarului Capitalei Cornel Pieptea, in ședința Comitetului de Implementare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din 9 ianuarie, a fost adoptat un proiect vizând realizarea unui nou sistem de alimentare cu energie termică in regim centralizat care va cuprinde trei noi centrale electrice de termoficare: CET Aviației, CET Colentina și CET Pallady.
Primele două vor produce circa 25 gigacalorii/oră, în timp ce capacitatea de la Pallady va produce 35 gigacalorii/ oră.
O altă direcție importanta de acțiune va fi aceea redimensionarii rețelei primare de distribuție, prin înlocuirea țevilor existente, cu o vechime de până la 60 de ani, cu unele noi, având un diametru cu aproximativ 20% mai mic și sisteme de depistare și semnalare a avariilor, spune viceprimarul PNL Cornel Pieptea.
Pieptea afirmă că realizarea acestui proiect, cu sau fără trecerea ELCEN in proprietatea Primăriei Capitalei, constituie singura cale de a se realiza un sistem eficient de alimentare cu energie termică pentru populație. Numai in acest fel, Municipalitatea va putea asigura serviciul public de alimentare cu energie termică, la parametrii optimi in ceea ce priveste temperatura agentului termic și continuitatea livrării acestuia, cu posibilitatea scaderii costurilor și a protejării mediului inconjurator.
Trebuie menționat faptul că, in prezent, beneficiază de serviciul public de alimentare cu energie termică circa 1,2 milioane de locuitori ai Bucureștiului și circa 3000 de persoane juridice, printre care se numără unități de învățământ, unități sanitare, institutii publice și agenți economici.
Producția de energie termică este asigurată, in principal, de către cele 4 CET-uri aparținând Electrocentrale București, Grozavesti, Sud, Progresul și Vest.
Acestea au o pondere de 90% in asigurarea necesarului de energie termică al Capitalei.
Ar mai fi de menționat și faptul că RADET, care asigură transportul și distribuția energiei termice, are o datorie istorică față de ELCEN. Doar penalitățile la această datorie se ridică la circa 700 de milioane euro.
Trecerea ELCEN in proprietatea Primăriei Capitalei și fuziunea sa cu RADET ar fi urmat să ducă la stingerea datoriei istorice, conform unui memorandum adoptat de către Guvernul României cu aproape doi ani in urmă, la sfârșitul lui martie 2013.
Autor: Mircea Apostlescu