Ascultă Radio București FM Live

Francul elvetian nu se opreste din crestere

Francul elvetian nu se opreste din crestere

Articol de , 16 ianuarie 2015, 18:39

Cursul francului elveţian anunţat de BNR  a crescut astazi cu inca 2,2% fata de ieri, pana la 4 lei si 42 de bani pentru un franc şi a atins un nou maxim istoric.

Ieri seara, dupa primul soc de crestere ratei de schimb, cateva zeci de persoane au protestat in fata Bancii Nationale, cerand solutii pentru protectia celor care au credite in moneda elvetiana.

Proteste, din pacate, perfect inutile pentru ca nici Banca Nationala, nici guvernul, nu pot sa ia masuri ca sa readuca francul la cursul de alaltaieri, de 3 lei si 74 de bani. Numai piata (si aici vorbim de piata monetara internationala!) poate decide care este cursul de schimb al unei monede.

PNL a cerut audierea conducerii BNR in Parlament pe aceasta tema, dar demersul este pur politicianist.

La limita, BNR ar putea sa vanda masiv franci elvetieni, si ar prabusi cursul, dar asta nu poate sa dureze mai mult de cateva zile, pana cand BNR si-ar epuiza rezervele de franci, dupa care, daca situatia pe plan international nu se schimba, oricum francul va continua sa creasca

Cati romani au credite in franci elvetieni ?

Este o intrebare la care nimeni cu a dat, pana acum un rapuns clar si defitiniv. Cifrele vehiculate merg de la “cel puțin 150.000 de români” pana la “aproape 200.000 de români”. Nici BNR nu stie, sau nu vrea sa spuna, cifra exacta.

Ce pot sa faca cei care au credite in franci elvetieni ?

Primul demers, cel mai firesc, este sa se duca fiecare la banca la care este dator sa negocieze la fata locului şi pot ajunge la o soluţie temporară până ce se vor calma pieţele şi cursul se va stabiliza, asa cum recomanda Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România.

Alta soluitie ar fi conversia creditului din franci elvetiei in lei, dar daca faci conversia la rata de schimb de astazi risti sa te pacalesti in cazul, destul de probabil, in care furtuna se va linisti si cursul va mai scadea.

Ce alte solutii ar mai fi ?

Una ar fi cea recomandata de foarte combativul avocat Gh. Piperea : „Trebuie să formuleze acțiuni în instanță, toți, și să ceară înghețarea efectelor contractului până când trece această perioadă de volatilitate”

Solutia rabdadoare, recomandata de avocatul Adrian Cuculis, ar fi ca  cei care au credite să mai reziste o perioadă asteptand ca situatia sa se reglementeze.

Ar mai fi apelul la instanta : majoritatea celor care au dat în judecata, pana acum, băncile pe problema creditelor in franci elvetieni au cerut denonimarea creditelor la rata de schimb leu/franc de la data acordării lor si au obtinut castig de cauza, mai ales ca si practica juridica europeana le este favorabila. Problema este ca procesul dureaza ani multi si, pana ai decizia favorabila, platesti ratele asa cum sunt.

Ce poate sa decida guvernul ?

Nu este vina guvernului in ceea ce s-a intamplat asa ca guvernul, daca respecta regulile economiei de piata, nu poate sa forteze bancile sa utilizeze o anumita rata de schimb.

Este adevarat ca in Parlament există la ora actuală o iniţiativă legislativă care prevede conversia creditelor din valută în lei la cursul din ziua transformării acestuia.

Dar la cursul de acum ar fi riscant, tocmai pentru ca majoritatea analistilor spun ca situatia se va mai calma.

La randul sau, Gheorghe Piperea propune conversia împrumuturilor din franci elveţieni în lei la cursul din momentul încheierii contractului de credit, majorat cu maximum 10%.

Ideea este ca bancile trebuie sa accepte ca vor pierde ceva bani, pentru ca alternativa ar fi intrarea in insolventa a datornicilor si atunci vor pierde mult mai multi bani.

Este adevarat ca in Ungaria, in 2011, Guvernul a obligat băncile să convertească creditele din euro şi din franci elveţieni în moneda naţională, la un curs fix, cu 25% mai mic decât cel al pieţei. Măsura a provocat furtuna in UE si numai lobby-ul pro-maghiar foarte puternic a facut ca Budapesta sa nu fie sanctionata foarte dur.

O intrebare de bun simt ar fi daca cei care au credite in franci elvetieni nu ar trebui sa cumpere acum franci pentru rata viitoare, ca nu cumva sa se mai scumpeasca.

Cvasi-totalitatea economiştii sunt de părere că persoanele cu credite în franci elveţieni ar trebui să aştepte ca pieţele financiare să îşi revină.

Ei sustin ca francul se va stabiliza la un nivel mai scazut decat cel de astazi, dar nu se va intoarce, totusi, la nivelul de 3 lei si 74 de bani.

In adelasi timp, nu este deloc exclus ca Banca Elvetiei, speriata efectele catastrofale pe care  decizia sa de ieri le-a avut asupra exportatorilor proprii, dar si asupra indicelor bursieri, sa intervina din nou ca sa blocheze cresterea francului, asa cum a facut-o in 2011.

In fond, oricine greseste, greseala este scuzabila si chiar explicabila intr-o anumita masura, dar persistenta in greseala nu ar fi nici scuzabila, nici explicabila. Nici macar pentru elvetieni.

Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut