Noua romani din zece cred ca este nevoie de un proiect de tara
Articol de , 16 ianuarie 2015, 15:58
52% dintre romani cred ca tara merge intr-o directie buna si ca un proiect de tara trebuie initiat de Presedinte se afirma intr-un studiu al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) citat de EurActiv.ro
Mai mult de 9 din 10 romani (91%) sunt de acord cu faptul ca Romania are nevoie de un proiect de tara, peste 90% dintre acestia admit ca perioada actuala este un moment bun pentru lansarea unui asemenea proiect.
Initiativa dezvoltarii proiectului de tara ar trebui sa apartina Presedintelui Romaniei spun mai mult de jumatate dintre subiectii care sunt de acord cu necesitatea demersului (53%), in timp ce 20% o atribuie Primului Ministru.
77% dintre respondenti se declara optimisti si foarte optimisti cu privire la situatia Romaniei peste 25 de ani, optimism ridicat cu precadere in randul celor cu studii elementare.
In mod similar, 60% dintre participanti spun ca sunt optimisti, iar 16% chiar foarte optimisti atunci cand se gandesc la situatia lor personala peste 25 de ani,
O treime dintre subiecti cred ca in urmatorii 25 de ani in Romania va avea loc o crestere economica importanta.
Pe de alta parte, 45% anticipeaza ca in acest interval, cresterea economica a Romaniei va fi una redusa, in timp ce 13% cred ca nu va exista deloc crestere economica.
Doua treimi dintre romani cred ca Romania poate deveni, in viitor, o tara cu influenta in lume, iar trei sferturi sustin ca poate deveni influenta in Europa. In ceea ce priveste influenta Romaniei in Europa, jumatate dintre cei chestionati estimeaza ca orizontul de timp in care aceasta va putea fi realizata este proiectat in urmatorii 10 ani, in timp ce pentru alti 30% acesta creste la urmatorii 20 de ani.
Sanatatea si invatamantul intrunesc cele mai multe optiuni ale respondentilor atunci cand sunt rugati sa mentioneze cele mai importante elemente de transmis generatiei viitoare. Pe urmatoarele locuri se claseaza accesul la piata muncii, un sistem de pensii corect sau mediul inconjurator protejat.
74% ar fi de acord sa plateasca in plus pentru asigurarea calitatii unor servicii publice, dintre care 36% ar fi de acord ca plateasca mult in plus, iar 38% putin in plus.
Bani in plus pentru educatie ar plati si 64% dintre participantii la studio.
Cei mai multi care ar sustine sistemul de invatamant cu sume mai mari sunt barbati, tineri intre 18 si 35 de ani.
63% dintre respondent declara ca ar fi dispusi sa pleteasca in plus pentru sistemul de colectare a deseurilor, 62% ar fi dispusi sa plateasca in plus pentru pensii, iar 61% pentru infrastructura.
FRICI SI TEMERI PENTRU VIITOR
39% dintre respondenti se tem de un razboi in zona, pentru 34% temerea principala este imbatranirea populatiei, 22% se tem de inflatie si cresterea preturilor, 19% de nivelul datoriilor statului, 16% de retelele de criminalitate organizata, 13% de falimentul statului roman, 12% de cresterea inegalitatii sociale si 10% de tulburari sociale.
DISPONIBILITATEA DE SCHIMBARE SI COMPORTAMENT ANTREPRENORIAL
28% dintre respondenti se gandesc sa schimbe mediul in care activeaza. Dintre acestia 26% cred ca se vor orienta spre agricultura, 17% spre comert, 15% spre IT& noi tehnologii, 12% spre turism sau industrie. Imobiliarele, sistemul bancar si de asigurari, arta si cultura, invatamantul sau antreprenoriatul, dar si comunicarea, serviciile publice sau sanatatea sunt printre cele mai putin preferate pentru o reorientare profesionala.
In schimb, 55% dintre cei chestionati spun ca nu se vor reorienta profesional, iar 12% vor fi deja, peste 10 ani, la varsta pensionarii.
In ceea ce priveste comportamentul antreprenorial 4 din 10 romani spun ca nu isi deschid o afacere din cauza riscului financiar, unul din 5 spun ca nu doresc acest lucru pentru ca sunt multumiti cu situatia pe care o au in prezent, 15% sustin ca este prea complicat, iar 8% apreciaza ca nu au spirit antreprenorial.
8% dintre participantii la acest studiu spun ca au deja o afacere, iar 3% ca intentioneaza sa isi deschida una.