Înscrierea câinilor cu stăpân nu poate fi verificată de autoritățile locale
Articol de Sabina Lapadatescu, 20 ianuarie 2015, 08:59
Sterilizarea și înregistrarea câinilor de rasă comună cu stăpân este obligatorie, pe tot teritoriul țării noastre, conform OUG 155/2001 modificată și completată, de la 1 ianuarie 2015.
Aceeași Ordonanță prevede şi faptul că neînregistrarea câinilor cu deținător constituie contravenție și se pedepsește cu amendă între 2.000 – 5.000 de lei. Amenzile sunt aplicate de Direcțiile Sanitar Veterinare și/sau Ministerul de Interne, conform aceluiași act normativ.
Coordonatorului de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, a explicat că Primăria Capitalei și Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor nu au nici un fel de atribuții privind verificarea înscrierii câinilor cu deținător în Registrul Câinilor cu Stăpân. De altfel, nici nu ar putea să facă acest lucru, deoarece baza de date a Registrului Câinilor cu Stăpân este ținută de Colegiul Medicilor Veterinari, iar autoritățile locale nu au acces la aceasta.
Băncescu spune că ASPA poate doar să semnaleze anumite cazuri ANSVSA, care, prin intermediul Direcției Sanitar Veterinare și al nou înființatei Polițiii a Animalelor, poate verifica situația animalelor respective.
Şeful de la ASPA afirmă că singurul lucru pe care îl poate face Autoritatea este acela de a monitoriza cele 28 de incinte private care adăpostesc aproximativ 300 de câini. El mai spune că aceste incinte private sunt de la curţi de întreprinderi și instituții, până la spălătorii auto sau chiar șantiere. Personalul hrănește câinii, dar aceștia pot ieși în afara incintelor sau persoane străine pot intra în curtea în care se află câinii. Acest tip de situații pot avea ca urmare atacuri ale câinilor asupra oamenilor, iar, în cazul în care animalele nu sunt înregistrate, nu se va putea stabili responsabilitatea pentru incident şi pentru eventualele sale urmări, vătămări corporale sau chiar decese.