Grecii îşi aleg astăzi noul Parlament!

Alegeri-in-Europa--Franta--Serbia-si-Grecia-au-deschis-sectiile-de-votareEste un scrutin la care se anunţă favorită formaţiunea stângii populiste Syriza.
Formaţiunea a promis să pună capăt măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali în schimbul celor 240 de miliarde de euro împrumutate pentru a salva ţara de la faliment.

Liderul acestui partid a câştigat simpatie prin promisiunea că va renunţa la măsurile de austeritate şi va renegocia datoria externă a ţării.

Posibila victorie a acestui partid a stârnit temerea că Grecia, de la care a pornit criza datoriilor acum 4 ani, nu îşi va respecta angajamentele şi că ar putea fi expulzată din zona euro.
Ultimele sondaje arată că partidul Syriza, stânga radicală, este în frunte cu 3 până la 7 puncte procentuale în faţa partidului de centru-dreapta Noua Democraţie.

Dreapta, aflată acum la guvernare, susţine că beneficiile austerităţii încep deja să se vadă dar liderul formaţiunii acuză lipsa de rezultate în aplicarea măsurilor restrictive şi promite că va da înapoi salariile şi pensiile tăiate.
Decizia aparţine celor aproape 10 milioane de cetăţeni greci cu drept de vot, în rândul cărora şomajul este de 25 la sută.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.