București, un oraş cu multe posibilităţi
Articol de Sabina Lapadatescu, 26 ianuarie 2015, 16:20
Ca și în alte privințe, curățenie, dezăpezire, și în ceea ce privește parcarea neregulamentară, în Bucureşti nu există o singură practică. Firmele de ridicări auto au contracte cu primăriile celor 6 sectoare, iar fiecare primărie de sector are propria viziune, în privința ridicarilor auto.
Astfel, în Sectorul 5, primarul Marian Vanghelie este de părere că, mai întâi, ar trebui asigurate locuri de parcare suficiente, numai după aceea putându-se trece la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Deci, în această parte a orașului, nu se ridică mașini.
În Sectorul 4, contractul firmei de ridicări auto cu Primăria a expirat pe 25 noiembrie. Piedone a afirmat că nu va reînnoi acest contract fiindcă nu este normal ca orice firmă să ridice mașini pentru a face profit. El a mai spus că Poliția Locală Sector 4 va achiziționa utilajele de ridicat și va lua doar acele mașini care blochează intersecții, intrări in școli, spitale și alte unități de interes public. Șoferii vor plăti o taxă de numai 200 de lei, pentru a-și recupera autovehiculele, a dat asigurări Piedone.
În Sectorul 1, anul trecut, au fost ridicate 7.200 de mașini parcate neregulamentar. Conform reprezentanților instituției, cele mai frecvente cazuri de parcare neregulamentară, în urma cărora au fost ridicate mașini, sunt cele care vizează blocarea colturilor intersecțiilor, parcarea pe trecerile de pietoni și în stațiile RATB. Tot reprezentanții Primăriei Sectorului 1 spun că zonele în care se parchează neregulamentar cel mai des sunt marile intersecții: Piața Dorobanților intersecție cu Radu Beller, Piața Victoriei, strada Sfinții Voievozi, intersecția Bd. Ion Mihalache cu Bd. Mareșal Averescu etc
În ceea ce privește taxa pentru recuperarea mașinilor parcate neregulamentar, aceasta este cea mai mică din București, spun cei de la Primăria Sectorului 1. Este vorba de numai 350 lei, dacă proprietarul își recuperează mașina în primele 24 de ore. După trecerea acestui interval, se percepe o taxă de depozitare de 50 de lei pe zi.
Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 explică faptul că agentul economic care ridică mașini parcate neregulamentar virează 20% din sumele încasate la bugetul local. Acești bani sunt folosiți pentru amenajarea de noi locuri de parcare și pentru lucrări de reabilitare și întreținere a carosabilului, pe străzile secundare.
În Sectorul 2, Poliţia Locală dat peste 1.200 de amenzi anul trecut, pentru parcarea neregulamentară. În acest sens, în prezent sunt supravegheate locurile aglomerate şi staţiile RATB.
Directorul Poliţiei Locale Sector 2 a ţinut să le reamintească bucureştenilor că sancţiunile pentru cei care parchează în locuri neautorizate sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.
Şi în Sectorul 6, vehiculele staţionate neregulamentar sunt ridicate de operatorul economic autorizat de autorităţile locale.
Pentru 250 lei, şoferii îşi pot recupera autoturismele, dar numai daca fac acest lucru în primele 24 de ore.
Concluzia? Înainte de a parca, verificați în ce sector vă aflați!