Guma de mestecat fără zahăr distruge aproximativ un milion de bacterii
Articol de Sabina Lapadatescu, 28 ianuarie 2015, 16:00
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Groningen (Olanda), o gumă de mestecat fără zahăr poate elimina din cavitatea orală aproximativ un milion de bacterii, care reprezintă 10% din microorganismele din salivă. Această eficienţă poate fi comparată cu cea a folosirii aţei dentare.
Grupul de oameni de ştiinţă, condus de Stefan Wessel, a concluzionat că guma de mestecat fără zahar „colectează” bacteriile din gură, scrie portalul Magazin şi adaugă că, atunci când guma de mestecat ajunge în coşul de gunoi, ea este plină de bacterii.
Studiul a fost realizat pe studenţi voluntari împărţiţi în două grupe, a căror sarcină era să mestece gumă fără zahăr timp de 30 de secunde sau 10 minute, iar după aceea au fost analizate „bacteriile care s-au lipit de aceasta”.
De altfel, în diferite forme, guma de mestecat este cunoscută din perioada neolitică, atunci când era făcută din coajă de mesteacăn, şi a fost găsită la Kierikki, în Finlanda. De asemenea, se consideră că gudronul din coaja de mesteacăn are proprietăţi antiseptice şi alte proprietăţi medicinale benefice. Forme de gumă de mestecat au fost folosite şi în Grecia antică, unde guma de mestecat a fost făcută din răşină de mastic.