Marea Britanie il comemoreaza pe Winston Churchill
Articol de , 30 ianuarie 2015, 18:05
Coroane de flori si salve de artilerie: Regatul Unit a marcat astazi implnirea a 50 de ani de la moartea lui Winston Churchill, “Batranul leu” care l-a infruntat pe Hitler si a carui curaj sa tenacitate sunt inca date ca exemplu si astazi, scrie Agentia France Presse (AFP).
Churchill s-a stins din viata pe 24 ianuarie 1965 la Londra, la varsta de 90 de ani, si “odata cu el a murit si Imperiul Britanic” dupa cum scrie cotidianul Daily Telegraph.
Punctul culminant al ceremoniior de astazi a fost o procesiune funerara organizata pe Tamisa la care a participat si o copie a barjei Havengore, care a transportat trupul fostului premier in 1965.
Mii de londonezi masati pe cele doua maluri ale fluviului au asistat la trecerea barjei pe care se aflau membri ai familiei Churchill alaturi de cimpoieri imbracati in traditionalele kilt-uri scotiene.
La trecerea navei Havengore cele doua aripi ale Tower Bridge au fost ridicate iar crucisatorul HMS Belfast, stationat in apropiere de pod si transformat in muzeu plutitor, a tras mai multe salve de tun.
“Churchill a fost intruchiparea insasi a vointei de a vedea libertatea si democratia triumfand in fata barbariei si dictaturii” a declarat premierul David Cameron la ceremoniile organizate le Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic.
Cameron a depus o coroana de flori la statuia lui Winston Churchill aflata in imediata apropiere a Parlamentului
“De fiecare data cand libertatea este atacata trebuie sa ne amintim de curajul si hotararea celor dinaintea noastra” a mai declarat Cameron, flancat de seful opozitiei laburiste, Ed Miliband, si de liderul liberal-democrat Nick Clegg, actual vice prim-ministru
Cu toate acestea Churchill n-a fost intotdeauna considerat un erou, remarca prestigosul cotidian The Times intr-u articol publicat in urma cu o saptamana. “Sa fim cinstiti, de multe ori Churchill a fost o catastrofa” adauga cotidianul.
Esecul sau politic si militar cel mai grav este, probabil, dezastruasa debarcare din strantoarea Dardanele in timpul primului razboi mondial, care s-a soldat cu deruta trupelor britanice care au pierdut 180.000 de oameni
Totusi, figura lui Churchill va ramane pe veci legata de victoria Marii Britanii in cel de-al doilea razboi mondial
“Ne vom bate pe plaje. Ne vom bate in zonele de debarcare. Ne vom bate pe campii si pe strazi, ne vom bate in munti. Nu ne vom preda niciodata” a fost apelul lansat de el in iunie 1940, cand Marea Britanie era in pericol iminent de a fi ocupata de nazisti.
Dar Winston Churchil, a fost si un scriitor de mare talent – a primit premiul Nobel petru literature in 1953 – si un pictor de succes.
Obiect al unui veritabil cult dupa moartea sa, atat in Marea Britanie cat si in restul lumii, Churchill este, pentru multi britanici, mult mai mult decat o figura istorica, dupa cum explica Richard Toye, profesor la Universitatea din Exeter: „Oamenii continua sa aiba o relatie emotionala cu el si pentru unii un atac impotriva imaginii lui Churchill echivaleaza cu un atac asupra propriei lor persoane”.