Cătina incaşă, fructul care previne şi tratează leucemia, hepatita şi reumatismul
Articol de Stefania Grigore, 9 februarie 2015, 10:01
Physalis peruviana este denumirea oficială a fructului cu origini în America de Sud, iar la noi mai poartă denumirea de cătina incaşă, în timp ce în SUA este numit goldenberry (fructul de pădure de aur).
Physalis peruviana este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Precum rudele sale, fructul comestibil are culoare portocalie şi este acoperit de o mantă ca de hârtie creponată, având un aspect asemănător lampionului chinezesc.
Este un fruct căutat pentru substanţele conţinute. Este bogat în vitamine din complexul B şi B12. De asemenea, Physalis are în compoziţie vitamina P, recunoscută pentru proprietaţile antiinflamatorii, antioxidante şi antivirale. Aceste fructe mai conţin vitamina A, iar cantitatea de vitamina C este dublă faţă de lămâie.
Fructele Physalis au un conţinut ridicat de proteină, aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri. Bogate în carotenoide şi polizaharide, aceste fructe ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar. De asemenea, fructele Pysalis conţin 18 aminoacizi şi toţi cei 8 aminoazici esenţiali.
Melatonina din fruct previne bolile neurodegenerative la persoanele în vârstă. Acest fruct mai este utilizat în tratarea/prevenirea cancerului, a leucemiei, reumatismului, astmului, malariei, hepatitei, dermatitei, litiazei renale sau a gutei.