Germania si Grecia se contrazic si pe tema datoriilor de razboi

Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a exclus din nou, astazi, posibilitatea ca Germania să acorde despăgubiri de război Greciei, asa cum cere premierul elen, Alexis Tsipras, si a dat asigurări că problema a fost soluţionată definitiv în urmă cu 25 de ani, relatează AFP.

”Probabilitatea (ca Germania să plătească despăgubiri de război “a posteriori”) este nulă”, a dat asigurări Sigmar Gabriel, care este şi vicecancelar, în cadrul unui seminar al formaţiunii sale politice, Partidul Social-Democrat (SPD), la Nauen (in estul tarii).

Sigmar Gabriel a reacţionat astfel la declaraţiile premierului grec, care a afirmat duminică, într-un discurs de politică generală, că ţara sa are ”o obligaţie istorică” şi ”morală” de a cere despăgubiri de război şi rambursarea unui împrumut acordat naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Suma despăgubirilor de război cerute eventual s-ar ridica la 162 miliarde de euro, respectiv aproape jumătate din uriaşa datorie a Greciei, potrivit cifrelor vehiculate la Atena.

In plus, Grecia sustine ca “imprumutul” pe care Banca Greciei a fost fortata, in 1942, in timpul ocupatiei naziste, sa il dea Germaniei, se ridica acum la 11 miliarde de euro, cu toate dobanzile acumulate intre timp.

”Toate aceste subiecte au fost definitiv soluţionate din punct de vedere juridic odată cu tratatul “2 plus 4” semnat între cele două Germanii şi Aliaţi, care au renunţat atunci la drepturile lor asupra celor învinşi din 1945, tratat care a fost aprobat de Grecia, a insistat Sigmar Gabriel.

”Nu serveşte la nimic continuarea pe această cale”, a adăugat el.

Tratatul “2 plus 4” este documentul prin care comunitatea internationala a recunoscut unificarea celor doua Germanii, in 1990.

In 1953 tarile occidentale victime ale nazismului au acceptat ca Germania Federala sa beneficieze de o amanare la plata a jumatate din despagubirile de razboi pe care le datora.

Decizia din 1953 a fost luata la presiunea SUA pentru a permite construirea unei Germanii Federale prospere,ca replica la RDG-ul comunist.

Datoria ar fi urmat sa fie platita in momentul reunificarii celor doua Germanii.

In 1990 insa, guvernul RFG a reusit, printr-un artificiu de limbaj diplomatic, sa evite plata restului de datorie de razboi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.