Ascultă Radio București FM Live

Acord de incetare a focului in Ucraina

Acord de incetare a focului in Ucraina

Articol de , 12 februarie 2015, 18:47 / actualizat: 12 februarie 2015, 19:48

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat astazi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie.

„Cred că am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistiţiu începând cu 15 februarie, la ora 00.00”, a declarat Putin, în urma negocierilor maraton de la Minsk, între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei.

Acordul care – detaliu important – nu este unul de pace prevede in principal :  Retragerea armamentului greu de ambele parti, la distanta egala, in scopul crearii unei zone tampon cu o latime de minimum 50 km intre cele doua linii; Asigurarea unei monitorizari eficiente de catre OSCE din prima zi a retragerii armamentului prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice necesare, inclusiv a sistemelor radio, satelit si altele;  Inceperea unui dialog despre organizarea alegerilor locale in raioanele Donetk si Lugansk si despre viitorul regim al acestor raioane;  Amnistierea tuturor rebelilor din Donetk si Lugnsk; Eliberarea si schimbul tuturor prizonierilor; Sa se gaseasca o modalitate pentru reluarea tuturor platilor sociale, a pensiilor si altor drepturi banesti si pentru platile aferente administratiei locale din partea guvernului de la Kiev; Reluarea intregului control asupra granitei de stat de catre autoritatile ucrainene pe toata zona de conflict; Retragerea tuturor formatiunilor straine detinatoare de armament, tehnica militara precum si a mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei, si, in fine, O  noua Constitutie in Ucraina, considerata element cheie al descentralizarii (cu respectarea specificului regiunilor Donetk si Lugansk, negociat cu reprezentantii acestor regiuni)

De ce se prevede in mod expres  in acordul de incetare a focului sa fie platite platile sociale si pensile?

Pur si simplu pentru ca separatistii nu au avut si nu au propriul lor sistem financiar, ei depind de cel ucrainean.

In asta consta paradoxul  acestui conflict: ambele parti depind vital una de alta.

Fara Donbas Ucraina pierde 20% din PIB si 25% din exporturi.

La randul sau, fara Ucraina, Donbas-ul pierde 70% din comert (pt ca Rusia nu cumpara decat 30% productie) si toate subventiile (pt. ca regiunea Donetk primeste de la bugetul de stat ucrainean de trei ori mai multi bani decat contribuie, iar regiunea Lugansk primeste de doua ori mai mult)

Europenii nu pot decat sa fie usurati dupa semnarea acestui acord pentru ca el deschide drumul spre incetarea jocului sanctiunilor si contra-sanctiunilor economice cu Rusia.

Din cauza lor, pana acum UE a pierdut 21 de miliarde de euro, dupa cum a precizat ministrul spaniol de externe.

Germania a pierdut, ea singura, circa 6 miliarde de euro, iar Franta, dincolo de celelalte pierderi economice, s-a vazut nevoita sa blocheze vanzarea catre Rusia a doua nave de razboi in valoare neta de 1,2 miliarde de euro.

Daca rusii ar cere despagubiri in justitie pentru nerespectarea contractului, cu siguranta nivelul lor total ar fi de peste 2 miliarde de euro, bani pe care Parisul ar avea foarte mari probleme sa-i plateasca.

Si rusii ar trebui sa fie doritori de pace, pentru ca ministrul rus de finante, Anton Siluanov, a recunoscut ca un an intreg de sanctiuni UE ar provoca Rusiei pierderi de 40 de miliarde de dolari.

In plus, din cauza Ucrainei si a sanctiunilor UE in 2014 au iesit din Rusia capitaluri de 130 de miliarde de dolari, iar cresterea PIB a fost de numai 0,2% .

Totul pe fondul prabusirii cursului international al petrolului, care a privat Rusia de principala sursa de devize

Ce rezultat are acest acord pentru  Ucraina ?

In primul rand isi recapata 20% din PIB si 25% din exporturi (atat cat era ponderea regiunii Donbas inansamblul economiei Ucrainei).

Apoi, din cauza conflictului PIB-ul Ucrainei a scazut cu aproape 8% anul trecut, inflatia a fost de 21%, iar moneda nationala, hrivna, s-a devalorizat la jumatate fata de dolar.

Pe deasupra, rezervele de devize ale tarii au scazut sub 10 miliarde de dolari pentru ca banii au fost cheltuiti pentru subventionarea efortului de razboi si pentru sustinerea hrivnei.

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut