Hepatita C din nou in atentia autoritatilor medicale!
Articol de Stefania Grigore, 14 februarie 2015, 08:46
Acestea au prezentat primul studiu ce vizează costurile economice suportate de România pentru tratarea hepatitei C.
Conform acestuia, costurile sistemului sanitar se pot dubla până în anul 2040, comparativ cu 2014, iar rata anuală a mortalității va crește de la 1,200 de decese în 2014 la aproape 3,500 până în 2040 dacă situația actuală pentru depistarea și tratarea hepatitei C rămâne neschimbată,
În România, în prezent, pentru cei 580,000 de bolnavi infectați cu virusul hepatitic C, costurile totale anuale se ridică la 5 miliarde euro.
Studiul evidentiaza si importanta abordarii unor noi terapii pentru pacientii cu hepatita cronica de tip C.
Medicul Anca Streinu Cercel spune ca hepatita C este de 5 ori mai raspandita decat infectia cu virusul HIV si ca se transmite in principal prin transfuzii de sange. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate testari periodice, mai ales la categoriile de risc.
În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii, la care pacienţi europeni au acces de aproximativ trei ani, spre deosebire de pacienţii români, care sunt încă trataţi prin dublă terapie.
Sansele de vindecare sunt sub 50%, prin comparaţie cu tripla terapie, a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor.
Accesul la tripla terapie înseamnă un beneficiu major atât pentru pacienţi, cât şi pentru stat.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu afirma ca tripla terapie pentru bolnavii care sufera de hepatita C va fi accesibila in luna februarie.
România este ţara europeană cu cea mai mare prevalenţă a hepatitelor. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează România pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalităţii cauzate de afecţunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţile în care media europeană este de 15 decese.
Text: Arion Mihaela