Ascultă Radio București FM Live

Cele mai eficiente alimente pentru memorie

Cele mai eficiente alimente pentru memorie

Articol de Stefania Grigore, 16 februarie 2015, 13:17

brain27032014Nutriţia joacă un rol deosebit de important asupra capacităţii noastre cognitive, prin urmare, dacă ne dorim să avem o memorie bună, precum şi o putere de concetrare sporită, atunci ar trebui să consumăm, cât mai des, anumite alimente bune pentru memorie. La fel ca orice organ din corpul uman, creierul are la rândul său nevoie de anumite substanţe naturale pentru a lucra la capacitatea sa maximă.

Consumul alimentelor sănătoase poate îmbunătăţi foarte mult memoria şi capacitatea de concentrare ale unui om. Cele mai eficiente alimente pentru memorie sunt, în general, cele care conţin grăsimi sănătoase, precum peşte gras sau nucile şi seminţele. Fructele de pădure se numără şi ele printre cele mai bune alimente pentru memorie. De exemplu, afinele au capacitatea de a ne proteja creierul împotriva procesului de oxidare a celulelor din cauza stresului.

Mai mult decât atât, fructele de pădure ne ţin departe de boli precum demenţa sau sindromul Alzheimer. Încă un aliment deosebit de important pentru îmbunătăţirea memoriei este peştele gras, deoarece carnea acestuia este bogată în grăsimi de tipul Omega-3. Astfel, pentru a ne proteja neuronii de bolile cognitive, putem consuma de circa trei ori pe săptămână sardine, hering sau macrou.

O altă modalitate prin care putem să ne ajutăm creierul este să consumăm circa 30-40 de grame zilnic de nuci, alune, fistic sau diverse seminţe, cum ar fi cele de floarea soarelui sau de susan, aceste tipuri de seminţe numărându-se printre cele mai bune alimente pentru memorie.

Fructele de avocado sunt mai degrabă recunoscute pentru îmbunătăţirea sistemului cardio-vascular, însă datorită acestui lucru ele sunt indirect benefice şi memoriei. O tensiune arterială normală şi o circulaţie sangvină bună ajută creierul să primească oxigenul necesar pentru celulele sale.

Orice tip de salată, precum şi spanacul sau alte legume cu frunze verzi sunt alimente deosebit de importante pentru prevenirea problemelor cognitive, fiind considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru memorie.
Bogate în fibre şi vitamina E, cerealele integrate au capacitatea de a ajuta creierul şi de a preveni totodată afecţiunile cardiace.

Datorită capacităţii sale de a fi un stimulent pentru creier, cafeaua poate aduce beneficii concentrării, este drept, pe o perioadă mai degrabă temporară. De asemenea, dacă este consumată cu moderaţie, şi ciocolata se încadrează în topul celor mai bune alimente pentru memorie.

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Sănătate miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:48

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan pledeaza pentru creşterea de la 50% la 90% sau chiar 100% a nivelului de...

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC
Sănătate marți, 19 noiembrie 2024, 14:21

INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis că, în perioada 11 – 18 noiembrie, au fost înregistrate 202 cazuri noi de...

INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese
Sănătate marți, 19 noiembrie 2024, 09:37

Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism

O ambulanţă care transporta la spital un deţinut de la Penitenciarul Mărgineni, însoţit de poliţişti, a fost implicată, în noaptea de luni...

Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 14:01

Colegiul Farmaciştilor şi UNIFARM – protocol privind asigurarea tratamentelor cu medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente

Colegiul Farmaciştilor din România şi Compania Naţională UNIFARM au încheiat un protocol de colaborare care prevede implementarea unui mecanism...

Colegiul Farmaciştilor şi UNIFARM – protocol privind asigurarea tratamentelor cu medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente