Iustinian si Teodora. Cand iubirea schimba legi si aseaza coroane
Articol de Vicentiu Andrei, 17 februarie 2015, 07:30
Imparatul Justinian s-a nascut in anul 482, intr-o familie simpla de fermieri, dar va fi adoptat de fratele mamei sale, Justin, care era ofiter al garzii imperiale din Constantinopol.
Aici micul Iustinian va primi o educatie aleasa, unchiul sau trimitandu-l la cele mai bune scoli ale vremii.
Dupa moartea imparatului Anastasius, Iustin este proclamat imparat iar din acel moment si destinul lui Iustinian se va schimba radical.
El va deveni print mostenitor, iar apoi imparat.
Iustinian visa sa faca o serie de reforme dar mai ales sa reconstituie Imperiul Roman, de data aceasta un Imperiu Roman crestin.
Teodora s-a nascut intr-o familie si mai umila in jurul anului 500, la Constantinopol.
Tatal ei era ingrijtor de animale la circ.
Ramane orfana de mica si pentru a nu muri de foame, ea si surorile sale cersesc mancare langa arena circului.
Cand mai creste putin devine dansatoare si actrita de circ. In acelasi timp, pentru a-si intretine surorile mai mici, este nevoita sa practice si meseria de curtezana, atunci cand nu juca in arena.
Nimic din destinul ei de pana atunci nu prevestea ca intr-o zi va purta o coroana pe cap.
Dupa cativa ani, se stabileste la Constantinopole si se muta intr-o casa din apropierea palatului imperial, acolo unde isi castiga existenta torcand lâna.
Este adusa la Palatul Imperial de catre Neres, unul dintre eunuci care are un vis ciudat: o maimutica ii spunea ca intr-o zi va sluji o femeie importanta pe nume Teodora.
Ajunsa la palat ea il va cunoaste pe tanarul imparat Iustinian care ramane fermecat nu doar de frumusetea, ci si de inteligenta ei.
Acesta o va coplesi cu daruri scumpe, ii va asigura un trai imbelsugat, slujitori si vrea mai mult decat o simpla iubita: vrea ca Teodora sa devina sotia si imparateasa lui.
Dar chiar daca Iustinian era imparat si putea dispune tot ceea ce dorea, exista un impediment serios care il impiedica sa se insoare cu aleasa inimii sale: o lege care interzicea aristocratilor casatoria cu o actrita sau curtezana.
iustinian nu renunta si abroga aceasta lege si astfel se poate casatori cu Teodora, dandu-i si titlul de imparateasa.
Imparatul dealtfel remarcase istetimea ei iesita din comun si face din ea principalul sau consilier.
Teodora nu va fi doar o sotie decorativa a imparatului ci va participa activ la politica interna si externa, la toate reformele, precum aceea de a micsora privilegiile aristocratilor, o noua administratie interna si un nou cod de legi.
De asemenea, se spune ca ea a fost cea care a avut ideea unei legi care sa intareasca institutia casatoriei facand divortul aproape imposibil.
Cu ocazia revoltei lui Nika, in anul 532 d.Hr., imparateasa Teodora isi demonstreaza curajul si energia, salvand coroana.
Poporul se razvratise impotriva birurilor instituite de Iustinian, care incepuse un proiect de constructii masive si facea pregatiri de razboi, pentru a cuceri Occidentul.
Inspaimantat, imparatul se hotaraste sa fuga, dar Teodora se dovedeste mai puternica.
Prin negocieri purtate de Narses cu revoltaţii şi printr-un atac surprinzător cu trupe loiale împăratului, răscoala a fost inabusita in sange.
Imparateasa Teodora se va interesa in mod deosebit de actrite si curtezane si chiar isi va convinge sotul sa dea unele legi care sa le apere interesele in fata patronilor lacomi de castig si cele care nu mai doreau sa practice aceste meserii sa fie libere sa se retraga.
Va muri fulgerator la varsta de 50 de ani rapusa de o boala necrutatoare cu regretul ca nu i-a putut darui un mostenitor iubitului sau Iustinian, imparatul care a ramas distrus de durere dupa moartea sa.
Cristina Toma