Dante si Beatrice – iubire mai presus de viata si de moartea
Articol de Vicentiu Andrei, 18 februarie 2015, 07:55
Pe Dante Alighieri, dictionarele de literatura si enciclopediile il descriu ca pe un poet si filosof italian, om politic florentin dar numai daca citesti opera sa, „Divina Comedie”, intelegi cine a fost cu adevarat Dante Alighieri.
„Divina Comedie” cuprinde trei parti – Infernul, Purgatoriul si Paradisul, este scrisa la persoana intai si povesteste o calatorie a lui Dante prin toate aceste lumi de dincolo de moarte.
El este singurul om viu care are prilejul de a face aceasta calatorie ghidat in Infern si Purgatoriu de catre poetul roman Virgiliu.
Aici vede pe langa o panorama politica si mondena ce infatiseaza alegoric lumea in care traia si pedepsele pentru fapte rele si vicii cu care oamenii timpului sau se luptau. Aceste doua tinuturi abunda in descrieri terifiante.
Insa in Paradis, loc in care descrierile contrasteaza total cu cele dinaninte, Dante o va avea drept calauza pe Beatrice, fata pe care a iubit-o inca din copilarie si careia i-a dat nemurirea in cartea sa.
Ea il va conduce prin pajisti inflorite, paduri inmiresmate si alte locuri feerice oferindu-i consolare.
Si daca „Divina Comedie” este rod al inspiratiei, talentului si eruditiei lui Dante Alighieri, povestea dragostei ce i-a purtat-o lui Beatrice este cu totul si cu totul adevarata.
Dante a intalnit-o prima data pe Beatrice in casa tatalui ei, cand aceasta avea doar noua ani iar el cam tot atata si se afla acolo ca oaspete impreuna cu tatal sau.
Este vrajit de gingasia fetitei si in gand ii jura iubire vesnica. Se pare ca aceasta intalnire cu Beatrice va fi evenimentul cei mai important al copilariei lui si care ii va schimba viata.
Pentru a o preamari el va scrie lucruri cum nu au mai fost scrise niciodata despre o femeie.
Dante avea sa o revada peste noua ani, trecand pe drum insotita de doua femei.
Aceasta intalnire se pare ca i-a emotionat pe amandoi dar dupa uzantele vremii nu au putut decat sa se priveasca fugar.
Fericit, Dante, mai tarziu in singuratatea camerei sale, ii va dedica primele versuri.
Cand s-au reintalnit, Dante dorind sa isi ascunda sentimentele dupa regulile galanteriei de atunci, intoarce capul dupa o alta fata.
Atunci Beatrice nu ii raspunde la salut iar Dante va fi neconsolat.
Despre viata Beatricei Portinari se stiu putine lucruri.
Dante o va revedea plin de emotie peste ani, la o sarbatoare florentina, dar acum ea era casatorita cu Simone di Bardi si se pare ca aceasta casatorie avusese loc din motive financiare.
Insa Dante i-a oferit ceva ce nici tot aurul din lume nu putea cumpara: poezia si mai ales nemurirea oferita de aceasta.
Beatrice a murit foarte tanara, la doar 24 de ani, iar Dante ramane neconsolat. Isi va cauta alinarea in poezie si filosofie, pastrand pentru eternitate amintirea iubirii!
O va aseza pe Beatrice in gradina Paradisului si in Divina Comedie !
Cristina Toma