AUDIO: Atenţie! Cade tencuiala!
Articol de Sabina Lapadatescu, 19 februarie 2015, 11:55 / actualizat: 19 februarie 2015, 13:09
Viaţa oamenilor din cartierul bucureştean Drumul Taberei este pusă în pericol.
Zilnic, dintr-un bloc de pe Valea Argeşului, numarul 5, se desprind bucăţi de tencuială care cad pe trotuar.
Locatarii blocului spun că în urma cu aproximativ 10 zile, o bucată din faţadă a căzut din cauza vântului puternic şi a distrus complet o maşină parcată.
Unul din administratorii blocului, Gica Umbră, spune ca asociaţia a făcut o mulţime de demersuri la Primăria Sectorului 6 pentru reabilitarea blocului, însă, până acum, nimic nu s-a rezolvat.
Proprietarii sunt speriaţi şi spun că zilnic bucăţi din bloc cad pe asfalt.
Contactată, Primaria Sectorului 6 a răspuns că Asociaţia de Proprietari nu întruneşte condiţiile legale pentru a beneficia de sprijin!
„Ca urmare a solicitării adresate Serviciului Relaţii cu Mass Media, Societatea Civilă, Protocol Evenimente, înregistrată cu nr. 125/18.02.2015, prin care solicitaţi informaţii privind eventualitatea acordării unui sprijin financiar pentru repararea faţadei blocului C1 din strada Valea Argeşului, suntem în măsură să vă transmitem următoarele informaţii preluate de la serviciul abilitat:
Din start, menţionăm cu părere de rău faptul că nu putem acorda niciun sprijin financiar pentru repararea faţadei blocului respectiv, întrucât nu există bază legală corespunzătoare acestui demers.
Conform legislaţiei asociaţiilor de proprietari (Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi HG 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007), administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune, sunt în sarcina asociaţiei de proprietari – art. 34, alin. 1 din Legea 230/2007.
Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund, personal sau solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat – art. 17, alin. 9 din HG 1588/2007.
Constituie contravenţie neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora – art. 56, alin. 1, lit. a, Legea 230/2007.
Drept urmare, repararea/refacerea faţadei blocului intră în atribuţiile asociaţiei de proprietari întrucât administrarea/întreţinerea proprietăţii comune sunt în sarcina acesteia. Lucrarea de reparaţie a faţadei blocului trebuie să fie efectuată pentru menţinerea în stare de siguranţă a clădirii, indiferent de programarea execuţiei lucrărilor de intervenţie aferente reabilitării termice a imobilului la care faceţi referire, iar cheltuielile corespunzătoare se repartizează proporţional cu cota-parte de proprietate indiviză care îi revine fiecărui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate sau cum a fost recalculată conform prevederilor normelor metodologice cuprinse în HG 1588/2007.
Totodată, precizăm că toate aceste informaţii, mentionate mai sus, au fost comunicate Asociaţiei de Proprietari Bloc C1, Sc. A prin adresa nr. DGL 12-1/5245/13.02.2015.” – răspunsul din partea Primăriei Sectorului 6.
Un material realizat de Andreea Erhan