Grecia face un mare pas inapoi, dar Germania ramane intransigenta
Articol de , 19 februarie 2015, 15:42 / actualizat: 19 februarie 2015, 18:07
Ministerul german de Finanţe a respins in aceasta dupa-amiaza cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, apreciind că nu îndeplineşte criteriile fixate de zona euro pentru continuarea ajutorului, transmite AFP.
“Scrisoarea venită de la Atena nu este o propunere care să conducă la o soluţie substanţială. În realitate, ea vizează obţinerea unei finanţări punte fără a îndeplini cerinţele programului. Scrisoarea nu îndeplineşte criterii convenite luni de Eurogrup”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger.
Tensiunile dintre Grecia si restul tarilor din Eurogrup, care atinsesera limita de ruptura luni, pareau sa fi fost calmate, cel putin pentru viitoarele 6 luni, in urma pasului inapoi facut ieri de guvernul de la Atena
Grecia a solicitat oficial, ieri, prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară, angajându-se să-şi achite toate datoriile şi să nu adopte unilateral decizii care să submineze ţintele fiscale acceptate în schimbul sprijinului financiar, se arată într-un document analizat de Reuters.
Autorităţile elene susţin că prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară “este destinată să asigure, colaborând strâns cu partenerii europeni şi internaţionali, că orice noi măsuri vor fi finanţate integral fără a se apela la acţiuni unilaterale care să submineze ţintele fiscale, redresarea economiei şi stabilitatea financiară”, se arată în document.
De asemenea, Atena a acceptat ca reprezentanţii UE, BCE şi FMI să monitorizeze şi în următoarele şase luni implementarea reformelor convenite în schimbul asistenţei financiare.
Actualul acord expiră în 28 februarie şi Grecia a oferit concesii majore pentru prelungirea acestuia, evitând astfel să rămână fără lichidităţi.
Ca rezultat al sperantelor in detensionarea relatiei dintre Atena si celelalte tari din zona euro, ieri acţiunile bursei de la Atena au urcat cu 2% în timp ce titlurile băncilor înregistrat creştere de 9%.
Ca o prima reactie oficiala de la Bruxelles preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker a declarat ca scrisoarea guvernului grec este un semnal “pozitiv” şi”’deschide calea pentru un compromis”
“Dl Juncker a avut contacte numeroase în cursul acestei nopţi şi a văzut semnale pozitive în scrisoarea din această dimineaţă, care deschide drumul unui compromis raţional în interesul stabilităţii”, a afirmat in aceasta dimineata, în cadrul briefingului de presă cotidian, Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al CE.
Este necesar un acord al celor 19 ţări membre ale zonei euro pentru a prelungi cu şase luni ajutorul financiar de care beneficiază Grecia din 2012.
Anuntul facut in aceasta dupa-amiaza de Berlin pare sa compromita orice sansa de acord, dar confruntarea decisiva va fi maine, cand se va vedea daca Jean-Claude Jucker, care in mod manifest doreste un acord, va reusi sa-l induplece pe inflexibilul ministru german de finante.
Tot maine se va vedea daca Germania este singura impotriva tuturor, sau daca exista si alte tari care ii impartasesc intransigenta.