Ascultă Radio București FM Live

Vesti bune din Romania, vesti rele din Europa

Vesti bune din Romania, vesti rele din Europa

Articol de , 19 februarie 2015, 18:46

Dupa revolutia fiscala anuntat ieri de guvern prin proiectul noului Cod fiscal, astazi ministrul de finante, Darius Valcov, a afirmat ca unele masuri vor fi aplicate chiar inainte de 1 ianuarie 2016, asa cum era prevazut in proiect.

Dar inainte de a vorbi despre declaratiile de astazi ale lui Valcov merita sa analizam putin si noul Cod de Procedura Fiscala, care contine si el modificari importante.

Modificari care, in ansamblu, par sa aiba ca scop o relatie mai echilibrata intre stat si contribuabil, in sensul ca fiscul nu mai poate decide dupa bunul sau plac si nu mai poate dispune dupa bunul sau plac  de soarta contribuabilului

Este interesant, in acest sens, paragraful care se spune ca: “Se dezvolta regulile cu privire la interpretarea legii fiscale care sa permita, ca ultima solutie de interpretare, aplicarea principiului „in dubio contra fiscum” (in caz de dubiu cu privire la norma fiscala, interpretarea se face in favoarea contribuabilului)”.

Pana acum legile, sau paragrafele de legi, sau de regulamente care sunt interpretabile erau in mod invariabil interpretate in defavoarea contribuabilului, fie el persoane fizica, sau juridica.

Firmele reclamau cazuri in care desi unii functionari de la fisc, care aveau un minim de probitate profesionala, doreau sa interpreteze aceste legi, sau paragrafe de legi, in favoarea contribuabilului, sefii ii fortau sa-si schimbe decizia.

Asemenea situatii nu ar trebui sa se mai repete daca Codul de procedura fiscala va fi aprobat in forma actuala.

Revenind la anuntul facut astazi de ministrul finantelor, acesta a declarat pentru revista Capital: „Sunt două măsuri, reducerea TVA şi la accize care, vă spun în premieră, nu vor aştepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol în noiembrie şi decembrie, luni care sunt de regulă de consum. Nu vrem ca populaţia să-şi amâne consumul pentru a aştepta reducerea taxelor din iannuarie (…) Sper ca până la sfârşitul lunii mai şi început de iunie, codurile să fie adoptate de Parlament şi să nu fie modificate fundamental”

Dupa parerea mea guvernul vrea sa urgenteze aceste masuri (si crede ca isi poate permite sa faca acest lucru), din doua motive.

Primul este presiunea producatorilor din industria carnii care au avertizat ca reducerea TVA la 9% de la 1 ianuarie 2016 va veni mult prea tarziu pentru foarte multe firme, care vor fi deja in faliment daca nu se iau masuri pana in aceasta vara.

Al doilea motiv a fost afirmat explicit de Darius Valcov, care a afirmat ieri seara, la Realitatea TV ca „foarte probabil” acordul cu Fondul Monetar International nu se va prelungi dupa expirarea acestuia, in septembrie 2015.

El a adaugat ca, atat timp cat Romania se afla in parametri macroeconomici „mai mult decat corecti” si inregistreaza, in 2014, a 5-a crestere economica din Uniunea Europeana, „am depasit de mult stadiul in care trebuie sa vina profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa. Trebuie sa avem doar dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri”

********

Alta veste buna fiscala a venit din Grecia, pentru ca se pare ca Atena si creditorii sai europeni sunt pe cale sa evite criza care parea iminenta luni, dupa ce negocierile s-au intrerupt fara niciun rezultat.

Grecia a solicitat oficial, ieri, prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară, angajându-se să-şi achite toate datoriile şi să nu adopte unilateral decizii care să submineze ţintele fiscale acceptate în schimbul sprijinului financiar, asa cum se arată într-un document citat de Reuters.

Autorităţile elene susţin că prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară “este destinată să asigure, colaborând strâns cu partenerii europeni şi internaţionali, că orice noi măsuri vor fi finanţate integral fără a se apela la acţiuni unilaterale care să submineze ţintele fiscale, redresarea economiei şi stabilitatea financiară”

De asemenea, Atena a acceptat ca reprezentanţii UE, BCE şi FMI să monitorizeze şi în următoarele şase luni implementarea reformelor convenite în schimbul asistenţei financiare.

Ca rezultat al sperantelor ca marele pas inapoi facut de guvernul grec va detensiona situatia,  acţiunile bursei de la Atena au urcat cu 2% în timp ce titlurile băncilor grecesti au crescut cu 9%.

Ca o prima reactie oficiala preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker a declarat ca  scrisoarea guvernului grec este un semnal “pozitiv” şi ”’deschide calea pentru un compromis rational”.

Compromisul pare sa fie singura solutie rezonabila in conditiile in care “grexit”-ul ar fi extrem de dur si pentru greci, dar si pentru ceilalti europeni in general.

Asa cum arata o analiza a Ziarului Financiar este adevarat ca Grecia ar avea cel mai mult de pierdut, dar europenii ar suferi si ei.

La nivelul zonei euro, companiile, temându-se pentru viitorul euro, si-ar reduce investiţiile. Consumatorii si-ar reduce şi ei cheltuielile. Toate acestea ar putea împinge economia zonei euro într-o noua recesiune,

“Grexit”-ul ar crea un precedent şi ar lovi în credibilitatea si soliditatea uniunii monetare care si asa este pusa foarte puternic la indoiala. După ieşirea Greciei, ar putea urma alte state.

Ultima Ora:

Din pacate, sperantele intr-o solutie rezonabila au primit o lovitura dura in aceasta dupa-amiaza, cand ministerul german de Finanţe a anuntat ca a respins cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, apreciind că nu îndeplineşte criteriile fixate de zona euro pentru continuarea ajutorului, transmite AFP.

“Scrisoarea venită de la Atena nu este o propunere care să conducă la o soluţie substanţială. În realitate, ea vizează obţinerea unei finanţări punte fără a îndeplini cerinţele  programului. Scrisoarea nu îndeplineşte criterii convenite luni de Eurogrup”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger.

Oricum decizia finala va fi luata maine, la reuniunea  Eurogrupului (ministrii de finante din cele 19 tari din zona euro)

Acolo se va vedea daca Germania este singura impotriva tuturor (inclusiv impotriva Comisiei Europene) sau daca exista si alte tari care ii impartasesc pozitia inflexibila.

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut