Atenție la virozele respiratorii!
Articol de Stefania Grigore, 23 februarie 2015, 10:48
Dureri de cap, stări febrile, usturime în gât şi nas înfundat-acestea sunt principalele simptome cu care un numar mare de romani s-a prezentat in ultimele zile la medic. Toate acestea au un diagnostic : viroză respiratorie.
Medicii spun că această creştere a numarului cazurilor de viroze respiratorii este una normală pentru această perioadă a anului si ca nu trebuie să ne alarmeze, deoarece petrecem mult timp în spaţii închise, iar acest lucru favorizează răspândirea viruşilor.
Viruşii se iau atunci când cineva de lângă noi tuşeşte, strănută, dar chiar şi atunci când vorbeşte cu noi.
Vaccinul antigripal este cea mai sigură metodă de a nu ne îmbolnăvi de gripă.
Dar, deşi Ministerul Sănătăţii are un program naţional prin care distribuie un milion de doze de astfel de vaccin pentru persoanele din grupele de risc, medicii de familie acuză autorităţile că nu împart dozele la timp.
Pentru a ne imuniza împotriva gripei trebuie să ne vaccinăm în luna octombrie, dar autorităţile il distribuie din luna decembrie, sau chiar mai tarziu, cand nu mai sunt necesare.
Vaccinarea antigripală reprezintă cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide) dar şi a copiilor peste 6 luni vârstă.
Profesor doctor Adrian Streinu Cercel – cand e recomandata vaccinarea:
Profesor doctor Adrian Streinu Cercel-cat este de periculoasa automedicatia:
Pentru a nu ne îmbolnăvi, medicii recomandă în primul rând să evităm contactul apropiat cu aceste persoane şi să ne îndepărtam de persoanele care tuşesc sau strănută.
Se mai recomandă să menţinem o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă şi să evităm zonele aglomerate.
Atunci când distanţa nu poate fi menţinută, trebuie să reducem pe cât posibil timpul de contact apropiat cu o astfel de persoană.
Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor ne ajută să ne protejăm.
Text: Arion Mihaela