Ştiinţa ca pasiune
Articol de Sabina Lapadatescu, 27 februarie 2015, 17:00
A doua ediţie din 2015 a Cafenelei de ştiinţă se va desfăşura luni, 2 martie, la Libraria Humanitas de la Cişmigiu, între 19:00 – 21:00. Puteţi asculta dezbaterile în direct pe Radio România Cultural, 101,3 fm şi online, audio şi video, pe www.radioromaniacultural.ro .
La Cafeneaua de ştiinţă, din 2 martie vi se vor oferi argumentele celor care au, deja, o carieră în ştiinţă, ale celor care se pregătesc să pornească pe acest drum dar şi ale celor care-i inspiră şi îi îndrumă pe învăţăcei, adică: Profesorii Corina Vinţ, directorul Colegiului Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti şi Mustafa Oz, directorul Liceului Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti,; dr. ing. Mircea Ignat, conducătorul şi iniţiatorul Centrului de Excelenţă pentru Iniţierea Tinerilor Olimpici în Cercetarea Ştiinţifică din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA şi dr. ing. Wilhelm Kappel, directorul general al aceluiaşi institut.
Alături, cei care au început deja să confirme: Cristian Dragomir şi Alex Glonţaru, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, echipa proiectului E-commerce platform – identificarea unor produse în timp scurt funcţie de caracteristici de la diferite firme prin soft adaptat la nivelul celularelor, echipă calificată în finala de la Olimpiada INTELL, Pittsburgh, SUA, din luna mai, 2015.
Apoi, Ana Maria Tudorache şi Miruna Ojoga, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a IX-a, componentele echipei proiectului Medical Rehabilitation Monitoring – microsenzori şi sisteme de microsenzori destinaţi procedurilor de reabilitare medicală a membrului superior.
Şi tot de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, echipa Magnetic Bacteria – studiul biologic al bacteriei magnetice şi aplicaţii pentru microroboţi elementari micromecano-magnetici – cu Elena Yuan şi Sebastian Curpăn, clasa a IX-a, ”protagonişti” principali.
Din nou de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu Bucureşti, Andrei Corbeanu şi Luca Florescu, clasa a X-a, echipa Harvesting Cube – demonstrator de energie regenerabilă din mediul înconjurător, echipă calificată în finala de la Olimpiada INTELL, Pittsburgh, SUA, mai 2015.
Pentru că ştiinţa presupune dovezi, veţi vedea şi câteva dintre acestea: Demonstratorul de Harvestin Cube, Mănuşa cu senzori pentru procedurile de reabilitare medicală, Microsenzori şi dispozitive de recuperarea energiei piezo sau electrostrictivi din elastomeri.