BucurestiFM iti spune povestea Fantanii Miorita
Articol de Vicentiu Andrei, 2 martie 2015, 10:03
Fântâna Miorița este un monument istoric din Bucuresti situat pe Șoseaua Bucuresti-Ploiesti, în fața Muzeul de Arta Populara Prof.Dr. Nicolae Minovici.
Construcția a fost executată după planurile arhitectului Octav Doicescu, iar mozaicurile cu care este decorat monumentul sunt realizate de Militia Petrascu.
Putini stiu ca placutele care alcatuiesc mozaicul sint opera artistului plastic ceramist Niculescu Mogos Gheorghe.
Marele artist ceramist profesor la Institutul de Arte, a executat in intregime mozaicul in altelierul propriu aflat in apropierea Vilei Minovici la Podul Baneasa – Sos Bucuresti-Ploiesti nr.7 (actualmente demolat).
Placutele de ceramica smaltuita au fost lucrate si apoi arse in cuptoarele artistului conform unei tehnici personale.
Fântâna Miorița a fost inaugurată cu prilejul expoziției Luna Bucurestilor 1936, care în acel an s-a desfășurat între Arcul de Trumf și podul de cale ferata de linga Vila Mina Minovici.
Fațadele monumentului prezintă frize de mozaic alb și negru, fixate în piatră, ilustrând scene din balada Miorița.
Pe una din părți sunt reprezentați cei trei ciobani și cele trei turme de oi, iar pe cealaltă parte este reprezentată nunta stâpânului Mioriței și moartea acestuia.
Monumentul este executat din granit de Dobrogea și este format dintr-un bazin de mari proporții în formă de elipsă, diametrul mare fiind de 50 m, iar cel mic de 20 m.
Fântâna, amplasată în mijlocul bazinului, este formată din două ziduri voluminoase și paralele, având o lungime de 16 m, o înălțime de 3,20 m și o lățime de 0,6 m.
Între cele două ziduri este construită o pantă din piatră, cu o lățime de un metru, capetele acesteia ieșind în afara celor două ziduri cu cinci metri.
Fântâna Miorita face parte din 2010 din Lista monumentelor istorice a Municipiul București.
Sorin Savin
Documentare: Wikipedia