Muzeele Minovici din zona fantanii Miorita din Baneasa
Articol de Vicentiu Andrei, 5 martie 2015, 21:02
De origine din Macedonia sârbească, familia Minovici a marcat istoria Bucureştiului şi nu numai, prin activitatea, pasiunile şi implicarea lor în stiinţă, cultură sau viaţa socială.
Mina Minovici a înfiinţat prima morgă din lume în anul 1892 la Bucureşti si este şi autorul primului tratat complet de medicina legală din regiunea Balcanilor in vreme ce Ştefan Minovici a înfiinţat Catedra de Chimie Analitică, Asociatia Generala a Corpului Farmaceutic din România (1899) si Societatea de Chimie din România (1919).
Nicolae Minovici a înfiinţat prima societate de salvare în 1906 din fonduri proprii, iar în 1934 a creat primul spital cu serviciu permanent de urgenta din România, al doilea din Europa după cel din Moscova.
Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici
Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici este cunoscut si ca Vila Minovici sau vila cu clopotei.
Numele de „Vila cu clopotei” vine de la cei 40 de clopotei din sticla colorata din turn care sunau la fiecare adiere de vant.
Vila a fost construita in anul 1905 de arhitectul Cristofi Cerchez, un bun prieten al lui Nicolae Minovici.
Casa seamana cu un conac fortificat din secolul XVIII din Oltenia.
Arhitectul Cristofi Cerchez a introdus astfel in Bucurestiul frantuzit stilul artitectural neo-romanesc si a construit prima casa in stil popular romanesc.
Vila are decoratiuni bogate, sculptate in piatra si o placa cu motto-ul proprietarului ,,Improbus Labor Omnia Vincit’’ – Munca tenace invinge orice dificultate.
O parte a casei adaposteste si capela, impodobita cu icoane vechi si cu usi pictate si aurite.
Vila dispunea si de o gradina imensa, cu oramente din piatra, specifice secolului XIX, realizate de sculptorul german Wilhelm August von Beckev.
Muzeul de Arta Populara ,,Doctor Nicolae Minovici’’ adaposteste peste 4000 de obiecte de arta si cultura. Aici se gaseste o colectie impresionanta de costume de port traditional, obiecte din lemn din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, ceramica si icoane de sticla din Ardeal, sute de oua incondeiate din intreaga tara, covoare, tesaturi, scoarte oltenesti cu motive florale si zoomorfe, mobila, instrumente muzicale, obiecte casnice, icoane pictate pe lemn sau sticla.
Vila a fost construita special pentru a adaposti colectia de arta a lui Nicolae Minovici, iar compartimentarea sa a fost determinata de categoriile de exponate.
Muzeul Nicolae Minovici este primul muzeu bucurestean de arta populara, construit inaintea Muzeului Taranului Roman, care a fost finalizat in 1941.
La Vila cu Clopotei aveau loc conferinte si sesiuni stiintifice.
Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Minovici
Dumitru Minovici avea o afinitate speciala pentru cultura si arta si a fost prieten cu pictorul Marcel Lenoir si cu sculptorul Bourdelle.
Casa sa devine primul muzeu creat in totalitate de un particular si daruit statului.
Dumitru Minovici a locuit in aceasta cladire si a fost directorul muzeului pana la sfarsitul vietii.
Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Minovici a fost construit intre anii 1939-1941 de arhitectul italian E. Canella in stilul gotic englezesc al perioadelor Tudor si Plantagenet, dupa planurile arhitecturale ale lui Dumitru Minovici.
Cladirea este imprejmuita de un parc in stil englezesc.
Muzeul a fost inaugurat in 1945 atunci cand sotii Ligia si Dumitru Minovici au donat casa si colectia de arta Academiei Romane.
Interiorul cladirii este structurat in mai multe incaperi: living-ul, biblioteca,sala de mese,numita si camera toscana,vestibulul decorat cu arme si gravuri cu scene de vinatoare, sala de receptie, dormitoarele si biroul.
Muzeul adaposteste si o colectie impresionanta de arme medievale si moderne, vitralii, tapiserii flamande, mobilier, opere ale unor pictori flamanzi, italieni, germani, precum si raritati bibliofile, covoare, goblenuri, gravuri si picturi, portelanuri, sculpturi gotice in lemn, ceramica de Meissen si Delft.
Cele doua muzee Minovici se afla pe strada Dr. Nicolae Minovici, la numerele 1 si 3, in cartierul Baneasa , in apropiere de Fantana Miorita.
In prezent Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici nu poate fi vizitat, el fiind in proces de restaurare.
In schimb, Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Minovici se viziteaza de joi pana duminica, intre orele 09:00 si 17:00.
Sorin Savin
Documentare: Minovici.ro
Foto: RomaniaExplorer / Wikipedia