UE: Londra se considera in pozitie de forta
Articol de , 9 martie 2015, 19:39
Philip Hammond, Secretar de Stat însărcinat cu Afacerile Externe și Commonwelth in guvernul de la Londra, a declarat saptamana trecuta că era „evident că toate statele membre și-au dorit ca Marea Britanie să rămână în UE”.
Hammond consideră însă că UE a „deraiat” și de aceea Marea Britanie „trebuie să profite de ocazia oferită de a remodela Uniunea Europeană după cum îi convine mai bine”.
Philip Hammond declarase anterior că va susține ieșirea Marii Britanii din UE în cazul în care aceasta nu va fi reformată.
Declaratiile lui Hammond intervin in conditiile in care premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum privind statutul de membru al Uniunii, deținut de țara sa, în cazul în care va câștiga alegerilor legislative din 7 mai.
Londra se simte in stare sa discute de pe pozitii de forta cu Bruxelles-ul pentru ca Marea Britanie ar putea deveni cea mai mare economie europeană în următorii 20 de ani, depăşind Germania.
Asta a declarat, astazi vicepremierul britanic Nick Clegg, liderul Partidului Liberal-Democrat aflat in coalitia de guvernare alaturi de conservatori, informează site-ul www.dailymail.co.uk.
Datele oficiale sugerează că Marea Britanie a depăşit Franţa anul trecut, devenind a doua economie europeană. Conform datelor Eurostat, în 2014, valoarea PIB-ului Marii Britanii s-a ridicat la 2.200 miliarde de euro, înaintea Franţei – 2.140 miliarde de euro – dar în urma Germaniei – 2.900 miliarde de euro.
Pe de altă parte, Ed Balls, ministru de finante in “cabinetul din umbra” al Partidului Laburist, aflat in opozitie, consideră că retragerea Marii Britanii din UE ar însemna „un dezastru pentru Londra”.
“Întregul Regat Unit beneficiază de creșterea și vitalitatea economică a Londrei (…) În cazul în care Londra vrea să rămână un oraș influent pe plan internațional, cred că noi trebuie să rămânem angajați Europei. Serviciile financiare și profesionale, fabricile din prima linie de tehnologie și industrie creativă din Londra, depind de accesul nostru pe piața unică europeană”, susține Balls.
Laburistii sunt favoriti in sondaje inaintea alegerilor parlamentare din 7 mai.
La randul sau, Jim Farley, directorul Ford Europa, își dorește ca Marea Britanie să continue ca parte integrantă a UE.
El a calificat apartenența țării sale la UE drept „esențială pentru mediul de afaceri”.