SUA formuleaza acuzatii extrem de dure la adresa Rusiei in criza ucraineana
Articol de , 10 martie 2015, 18:54
Rusia şi rebelii pe care aceasta îi sprijină în Ucraina au instituit o adevărată “domnie a terorii” în Crimeea şi în estul separatist al Ucrainei, a declarat astazi adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene, Victoria Nuland, în faţa Comisiei pentru afaceri externe din Senatul american, consemnează AFP.
“Deşi Ucraina construieşte o naţiune paşnică, democratică şi independentă pe 93% din teritoriul ei, Crimeea şi estul Ucrainei trăiesc într-o domnie a terorii”, a subliniat Victoria Nuland. Ea a condamnat mai departe “ocuparea ilegală şi încălcarea drepturilor omului” în Crimeea anexată anul trecut de Rusia, precum şi “violenţa şi jafurile îngrozitoare” la care se dedau “Rusia şi marionetele separatist” din estul Ucrainei.
“Acest conflict fabricat, controlat de Kremlin, alimentat de tancuri şi de armele grele ruseşti, finanţat de contribuabilii ruşi, a costat viaţa a peste 6.000 de ucraineni, dar şi a sute de tineri ruşi trimişi acolo de Kremlin ca să lupte şi să moară într-un război pe care guvernul lor îl neagă”, a continuat Victoria Nuland.
Săptămâna trecută, ea a afirmat în faţa Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor că “mii şi mii de soldaţi ruşi” au fost trimişi în estul Ucrainei pentru a lupta alături de combatanţii separatişti.
Acuzaţii la adresa Rusiei au venit astazi şi de la Londra, unde ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a declarat că Rusia “subminează” securitatea Europei de Est
Declaratiile extrem de dure de la Londra si Washington intervin in conditiile in care presedintele ucrainean, Petro Porosenko, citat de AFP, a confirmat ca atat armata guvernamentala cat si rebelii au retras majoritatea armamentului greu de pe linia frontului, asa cum este prevazut in acordul Minsk 2.
AFP sustine ca situatia este in curs de normalizare si la Debaltevo, ultima localitate pentru controlul careia fortele in conflict au utilizat armament greu.
Pozitia din ce in ce mai intransigenta administratiei americane este in contradictie cu cea a ministrilor de externe din UE care au refuzat, saptamana trecuta, sa decida noi sanctiuni impotriva Rusiei, apreciind ca situatia din Ucraina nu justifica asemenea masuri.
De asemenea, europenii au refuzat sa ofere armament ofensiv Ucrainei, in timp ce Statele Unite s-au declarat pregatite sa faca acest lucru, desi nu au trecut la fapte.