Ascultă Radio București FM Live

Algele marine, un amestec fericit de sănătate şi savoare

Algele marine, un amestec fericit de sănătate şi savoare

Articol de Stefania Grigore, 11 martie 2015, 12:33

alge-marine-3Algele comestibile încep să se impună tot mai mult în gastronomia occidentală, odată cu popularitatea în creştere în ultimii ani a bucătăriei asiatice sănătoase. Cu gust de fructe de mare, algele au mare aport de nutrienţi şi ajută la menţinerea siluetei, determinându-i pe marii chefi internaţionali să se orienteze spre această ‘tendinţă marină’, scrie revista spaniolă Hola.

Algele au numeroase proprietăţi benefice din punct de vedere nutriţional: sunt bogate în proteine, vitamine, minerale, acizi graşi nesaturaţi şi totodată au un aport caloric foarte redus, astfel încât pot fi introduse în orice regim de slăbire. Numele lor sunt exotice pentru cei neiniţiaţi: nori (denumire cunoscută totuşi din reţetele de sushi), wakame, kombu, arame… Ele pot fi folosite şi pentru a da o aromă deosebită supelor sau oricărui preparat gătit.

Dovadă a interesului crescut pentru astfel de produse asiatice este apariţia unor firme specializate în dezvoltarea şi creşterea lor, cum este de exemplu firma ‘Suralgae’ deschisă în Spania în Bahía de Cádiz de trei tinere din Andaluzia care au făcut un curs de Ştiinţe ale Mării.

Fie că este vară sau iarnă, cele trei întreprinzătoare culeg cu propriile mâini alge din estuar, ale cărui ape reunesc condiţiile ideale creşterea algelor. Acestea sunt apoi distribuite proaspete sau deshidratate pentru restaurantele de prestigiu din diferite colţuri ale ţării.

Revista Holla prezintă câteva soiuri de alge cu proprietăţile benefice pentru sănătate şi care dau o notă exotică şi originală mâncărurilor.

– Salata de mare: este cea mai solicitată pentru textura sa crocantă şi aroma intensă care aminteşte de frunzele de ruccola sau de spanac. Este bogată în calciu, fier, vitamina C, acizi graşi nesaturaţi şi aminoacizi esenţiali. Poate fi folosită în salate, ca garnitură pentru peşte sau preparatele din carne albă.

– Ogonori roşie: are un gust similar aricilor de mare. Este o importantă sursă de fibre şi minerale şi ideală pentru a fi adăugată la dressinguri, dar poate fi adăugată şi în supe sau folosită ca bază la reţetele cu fructe de mare.

– Aonori verde: are formă de tăiţei şi gustul dulce al stridiilor. Este bogată în iod, fosfor, potasiu, proteine şi vitamine din grupa B.

– Codium sau Ramallo de mare: are un gust similar fructelor de mare şi este o minunată sursă de calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, fier şi iod.

– Sparanghel de mare: de fapt nu este o algă, ci o plantă sălbatică ce creşte în terenurile mlăştinoase de la ţărmul mării. Textura este cărnoasă şi fragedă la vârf şi foarte apropiată de cea a sparanghelului (chiar şi când este gătit desprinde o aromă similară, dar mai salină).

Sursa articol: Agerpres

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette
Timp Liber joi, 21 noiembrie 2024, 11:12

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette

”Bukowski by Night” este o premieră absolută în România, un spectacol inspirat din opera unuia din cei mai mari scriitori ai Americii,...

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette
Începe Târgul de Turism al României, ediția de toamnă; vacanţe mai ieftine cu până la 50%
Timp Liber joi, 21 noiembrie 2024, 09:53

Începe Târgul de Turism al României, ediția de toamnă; vacanţe mai ieftine cu până la 50%

Târgul de Turism al României – ediţia de toamnă 2024 debutează joi la Romexpo, unde timp de patru zile pasionaţii de călătorii vor...

Începe Târgul de Turism al României, ediția de toamnă; vacanţe mai ieftine cu până la 50%
„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
Timp Liber miercuri, 20 noiembrie 2024, 08:08

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Anna Karenina”, după Lev Tolstoi, în regia lui Dumitru Acriș, pe 23 și 24 noiembrie...

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
”Fragil/e”, premieră la Teatrul de Comedie
Timp Liber marți, 19 noiembrie 2024, 19:25

”Fragil/e”, premieră la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie anunță premiera oficială a spectacolului ”Fragil/e”, un one woman show cu Ioana Flora, vineri 22 noiembrie, de la ora...

”Fragil/e”, premieră la Teatrul de Comedie
Timp Liber luni, 18 noiembrie 2024, 16:18

„Neînvinșii”, concert caritabil cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități

“Neînvinșii” se află la cea de-a doua ediție si este un proiect ce marchează “Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilități”. Concertul...

„Neînvinșii”, concert caritabil cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități
Timp Liber sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 15:13

Călătorii de toamnă la Sala Dalles

Iubitorii de acorduri din ţările calde sunt invitaţi într-un periplu muzical şi coregrafic inedit prin culturile lumii. Spetcacolul...

Călătorii de toamnă la Sala Dalles
Timp Liber sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 13:17

Lumea lui Moș Crăciun la Muzeul Copiilor

Copiii cu vârste între 3 și 12 ani sunt așteptați la Muzeul Copiilor împreună cu familiile lor. În această perioadă vor fi jocuri de...

Lumea lui Moș Crăciun la Muzeul Copiilor
Timp Liber sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 11:37

Program memorabil la Ateneu

Dirijorul celor două concerte este Nabil Shehata, sub bagheta căruia Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii George Enescu vor susţine un...

Program memorabil la Ateneu