Algele marine, un amestec fericit de sănătate şi savoare
Articol de Stefania Grigore, 11 martie 2015, 12:33
Algele comestibile încep să se impună tot mai mult în gastronomia occidentală, odată cu popularitatea în creştere în ultimii ani a bucătăriei asiatice sănătoase. Cu gust de fructe de mare, algele au mare aport de nutrienţi şi ajută la menţinerea siluetei, determinându-i pe marii chefi internaţionali să se orienteze spre această ‘tendinţă marină’, scrie revista spaniolă Hola.
Algele au numeroase proprietăţi benefice din punct de vedere nutriţional: sunt bogate în proteine, vitamine, minerale, acizi graşi nesaturaţi şi totodată au un aport caloric foarte redus, astfel încât pot fi introduse în orice regim de slăbire. Numele lor sunt exotice pentru cei neiniţiaţi: nori (denumire cunoscută totuşi din reţetele de sushi), wakame, kombu, arame… Ele pot fi folosite şi pentru a da o aromă deosebită supelor sau oricărui preparat gătit.
Dovadă a interesului crescut pentru astfel de produse asiatice este apariţia unor firme specializate în dezvoltarea şi creşterea lor, cum este de exemplu firma ‘Suralgae’ deschisă în Spania în Bahía de Cádiz de trei tinere din Andaluzia care au făcut un curs de Ştiinţe ale Mării.
Fie că este vară sau iarnă, cele trei întreprinzătoare culeg cu propriile mâini alge din estuar, ale cărui ape reunesc condiţiile ideale creşterea algelor. Acestea sunt apoi distribuite proaspete sau deshidratate pentru restaurantele de prestigiu din diferite colţuri ale ţării.
Revista Holla prezintă câteva soiuri de alge cu proprietăţile benefice pentru sănătate şi care dau o notă exotică şi originală mâncărurilor.
– Salata de mare: este cea mai solicitată pentru textura sa crocantă şi aroma intensă care aminteşte de frunzele de ruccola sau de spanac. Este bogată în calciu, fier, vitamina C, acizi graşi nesaturaţi şi aminoacizi esenţiali. Poate fi folosită în salate, ca garnitură pentru peşte sau preparatele din carne albă.
– Ogonori roşie: are un gust similar aricilor de mare. Este o importantă sursă de fibre şi minerale şi ideală pentru a fi adăugată la dressinguri, dar poate fi adăugată şi în supe sau folosită ca bază la reţetele cu fructe de mare.
– Aonori verde: are formă de tăiţei şi gustul dulce al stridiilor. Este bogată în iod, fosfor, potasiu, proteine şi vitamine din grupa B.
– Codium sau Ramallo de mare: are un gust similar fructelor de mare şi este o minunată sursă de calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, fier şi iod.
– Sparanghel de mare: de fapt nu este o algă, ci o plantă sălbatică ce creşte în terenurile mlăştinoase de la ţărmul mării. Textura este cărnoasă şi fragedă la vârf şi foarte apropiată de cea a sparanghelului (chiar şi când este gătit desprinde o aromă similară, dar mai salină).
Sursa articol: Agerpres