Bruxelles-ul doreste reduceri de comisioane la plata cu cardul
Articol de , 11 martie 2015, 15:07
Comisioanele interbancare la operatiunile financiare cu carduri ar urma sa fie limitate la anumite valori maxime in toate state membre ale Uniunii Europene, potrivit unei propuneri de regulament european votata, ieri, de Parlamentul European (PE).
Limitele aprobate se refera la platile nationale si internationale prin card si vor putea duce la reducerea costurilor pentru utilizatorii de carduri, potrivit Parlamentului European.
Pentru a fi aplicata, decizia PE trebuie sa fie aprobata si de Consiliul Ministerial al Uniunii Europene, la nivel de ministri de finante.
Daca va fi aprobata, la 6 luni dupa intrarea in vigoare, viitoarea lege va fi aplicata obligatoriu, in toate tarile comunitare fara sa necesite transpunere in legislatiile interne.
Limitele comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardul, dorite de PE sunt:
-0,2% din valoarea tranzactiei pentru tranzactiile internationale cu carduri de debit
-pentru tranzactiile nationale cu carduri de debit, limita va fi de 0,2% dupa o perioada de tranzitie de cinci ani in care statele membre UE pot stabili un comision interbancar mediu ponderat
– Pentru tranzactii nationale de valori mai mici cu carduri de debit, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzactie de 5 eurocenti, dupa aceasta perioada de tranzitie de 5 ani.
– 0,3% din valoarea tranzactiei, pentru tranzactiile cu carduri de credit, dar statele membre pot stabili o limita mai mica a comisionului pentru tranzactiile nationale cu carduri de credit.
Parlamentul European sustine ca prin limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu carduri vor fi favorizati si comerciantii si cumparatorii.
Guvernul României a trimis Parlementului inca din aprilie anul trecut un proiect de lege pentru limitarea comisioanelor interbancare
Documentul adoptat de Guvern stipulează şi limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoană, respectiv 10.000 lei/persoană.
Proiectul de lege propus de executiv a stârnit reacţii aprinse din partea procesatorilor de carduri.
Reprezentanţii MasterCard şi Visa, au avertizat asupra efectelor negative care ar putea apărea în urma reducerii comisioanelor interbancare.
Pe de altă parte, reprezentanţii marilor retaileri au cerut aplicarea imediată a reducerilor de comisioane
În prezent, în UE sunt în circulaţie aproximativ 760 milioane de carduri bancare, iar valoarea tranzacţiilor cu carduri depăşeşte 100 miliarde de euro pe an.
Bănca Naţionala a României (BNR) afirma ca in tara noastra la 31 decembrie 2013 erau 14,1 milioane carduri valide in circulatie, din care 11 milioane erau carduri de debit, iar 2,2 milioane carduri de credit. Cu acestea au fost realizate 410 milioane tranzacţii, cu o valoare de 32,4 miliarde euro, din care 6 miliarde euro au reprezentat plăţi la comercianţi.