Infochioșcurile, de cinci ani relicve inutile ale unui proiect eșuat
Articol de Stefania Grigore, 11 martie 2015, 12:02
Încă din anul 2006 Primăria Capitalei a hotărât să amplaseze, pe domeniul public, in zonele cu circulație pietonală intensă, 100 de Infochioscuri, care ar fi urmat să coste 6,3 milioane de lei. Acestea ar fi urmat să compună „Sistemul Interactiv Teritorial de Informare a Cetățenilor” , care ar fi trebuit să ofere informații administrative, hărți, trasee turistice, dar și informații cu privire la transportul public.
Instalarea Infochioscurilor a început abia în anul 2010, cu primele 33 de aparate, care au costat doar 1,5 milioane de lei. Numai că, până în 2012, acestea nu au fost branșate la rețeaua de energie electrică. După bransarea la rețeaua ENEL, Infochioscurile au funcționat scurtă vreme, deoarece au fost vandalizate.
La finele anului 2013, reprezentanții Municipalității dădeau asigurări că, in scurt timp, vor fi obținute avizele necesare rebransarii celor 33 de aparate la rețeaua ENEL.
La vremea respectivă, se avea in vedere și modernizarea interfeței Infochioscurilor, astfel încât informațiile să fie disponibile și în limba engleza, pentru turiștii străini.
Am regăsit Infochioscurile pe Bulevardul Regina Elisabeta, in Piața Victoriei, chiar in fața Muzeului Antipa, in Piața Română, in față la ASE, pe Bulevardul Magheru, in zona Patria. In continuare, sunt nefuncționale, nebransate la rețeaua ENEL și servesc drept panouri de afișaj și suporturi pentru graffiti.
Am întrebat la Primăria Capitalei despre soarta Infochioscurilor, dar, până la ora difuzării acestui material, nu am primit nici un răspuns.
Deocamdată, Infochioscurile par sortite să rămână doar relicve nefolositoare ale unui proiect eșuat.
Text&Foto: Mircea Apostolescu