Parlamentul European sustine Kosovo si face presiuni asupra Romaniei
Articol de , 11 martie 2015, 19:15
Europenii continua sa fie divizati in problema Kosovo.
Parlamentul European (PE) a adoptat astazi un raport privind progresele înregistrate de Kosovo în 2014.
Printre elte concluzii, documentul cere din nou României şi altor patru state cinsiderate “refractare” din blocul comunitar – Grecia, Cipru, Slovacia şi Spania – să recunoască independenţa fostei provincii sârbe.
“Am făcut din nou un apel clar la cele cinci state refractare din UE să recunoască statul Kosovo”, a declarat raportoarea Ulrike Lunacek, din grupul Verzi/Alianţa Liberă Europeană, citată într-un comunicat al PE.
Ea a precizat că votarea raportului cu o largă majoritate arată sprijinul puternic pentru viitorul european al Kosovo.
“UE ar trebui să accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru Kosovo, iar guvernul de la Pristina trebuie să facă paşi concreţi în direcţia asigurării unui viitor pentru cetăţenii săi într-un Kosovo prosper” a mai spus Lunacek.
Încheierea blocajului politic care dureaza de şase luni în Kosovo evidenţiază nevoia urgentă de a continua pe calea europeană şi de a realiza reformele necesare, menţionează raportul.
Statul de drept, independenţa sistemului judiciar şi adoptarea de măsuri eficiente de combatere a corupţiei ar trebui să fie în fruntea listei de priorităţi a noului guvern, se mai notează în document.
De asemenea, conform eurodeputaţilor, Consiliul European ar trebui să adopte la începutul lui 2015 decizia de a semna Acordul de Stabilizare şi Asociere cu Kosovo, care va fi un puternic stimulent pentru reforme.
Tot miercuri, PE a adoptat rapoarte de progres privind situatia din Serbia, Muntenegru şi Macedonia.
Romania, alaturi de Spania, Cipru, Slovacia si Grecia, continua sa refuze sa recunoasca secesiunea “de facto” a provinciei Kosovo pentru ca ea contravine rezolutiei 1244 de Consiliului de Securitate al ONU, prin care Kosovo este declarata provincie a Serbiei.
Cele 5 tari se tem ca astfel se va deschide calea unor secesiuni regionale care sa nu tina cont de regulile dreptului international
De la votarea rezolutiei 1244 statele occidentale membre permanente ale Consiliului de Securitate si-au schimbat parerea, dar Rusia si China (si ele confrutate cu ambitii secesioniste in unele provincii) refuza sa accepte o noua hotarare in aceasta problema.
In consecinta Franta, SUA si Marea Britanie au decis sa ignore rezolutia pe care tot ele au votat-o.
Romania considera, insa, ca pentru un stat mic respectarea stricta a dreptului international in spiritul si litera lui este unica protectie in fata oricaror actiuni unilaterale, sau agresiuni.