Divergente afisate in UE privind sanctiunile impotriva Rusiei
Articol de , 13 martie 2015, 19:00
Dupa Grecia si Cipru, si alte tari din UE doresc ridicarea sanctiunilor economice impuse Rusiei.
Guvernele celor 28 de state membre ale Uniunii Europene nu au ajuns la un acord asupra prelungirii sancţiunilor economice impuse Rusiei care expiră în luna iulie, a anunţat un oficial UE, citat de Reuters.
Liderii statelor membre vor analiza problema sancţiunilor contra Rusiei la Consiliul European ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.
”Punctul final în această chestiune îl vom vedea la Consiliu, dar nu cred că există deloc unanimitate pentru continuarea sancţiunilor, care vor expira în iulie”, a menţionat oficialul european, sub acoperirea anonimatului.
El a apreciat că foarte probabil o majoritate a statelor membre vor susţine ca discuţia despre sancţiunile economice la adresa Rusiei să aştepte până în iulie.
Premierul slovac Robert Fico a declarat astazi, după o întrevedere cu omologul său ceh Bohuslav Sobotka, desfăşurată la Praga, ca noi sancţiuni contra Rusiei sau prelungirea celor în vigoare de către Uniunea Europeană nu vor contribui la încetarea focului în estul Ucrainei.
Cu toate acestea el a precizat că nu va avea o poziţie contrară consensului din Uniunea Europeană, informează Reuters.
”Încetarea focului trebuie să fie susţinută şi cu greu putem spune că o vom sprijini dacă noi vom veni cu noi şi noi sancţiuni. Dar în final, nu am niciun motiv să merg împotriva unităţii Uniunii Europene în această privinţă”, a spus Robert Fico
Pe 5 februarie Milos Zeman, preşedintele Cehiei, afirmase la randul sau că sancţiunile împotriva Rusiei vor fi ridicate într-un an deoarece ele nu au efectul scontat.
Citat de Praga Post, Zeman a spus că atunci când sancţiunile vor fi ridicate, locul firmelor cehe va fi luat în piaţa rusă de firme germane, engleze sau franceze, şi de aceea nu poate accepta o asemenea situaţie.
Declaratia de astazi a sefului guvernului slovac intervine dupa ce, marti, ministrul spaniol de externe José Manuel Garcia-Margallo a afirmat că nu există motive temeinice ca Uniunea Europeană să îşi extindă sancţiunile împotriva Rusiei datorită situaţiei din Ucraina, în condiţiile în care acordul pentru pace de la Minsk încă stă în picioare.
“Nimeni nu a profitat de pe urma acestor sancţiuni care au provocat daune semnificative economiei spaniole”, a declarat Garcia-Margallo, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov.
“Am suferit mari pierderi”, a adaugat el.
Spania, una dintre destinaţiile preferate ale ruşilor înainte de prăbuşirea rublei, a fost de asemenea “puternic afectată de scăderea turismului” rus, a mai spus ministrul spaniol care a mai afirmat ca sancţiunile împotriva Rusiei au lovit si agricultura spaniola
Statele membre ale UE au convenit miercuri prelungirea până pe 15 septembrie a sancţiunilor adoptate împotriva a 150 de oficiali ruşi sau lideri separatişti ucraineni şi a 37 de companii ruse ori din Crimeea, dar au exclus deocamdată posibilitatea instituirii de noi sancţiuni contra celor responsabili pentru destabilizarea Ucrainei.
Decizia a fost adoptată la reuniunea reprezentanţilor permanenţi ai celor 28 de state membre UE (COREPER) şi ar urma să fie supusă la vot în Consiliul European din 19-20 martie.
Unele ţări din UE doresc ca la acest summit să se decidă extinderea sancţiunilor aplicate Moscovei.