București FM îți recomandă cartea de weekend: ”Biblia și metalurgia”
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 martie 2015, 09:18 / actualizat: 15 martie 2015, 11:18
O carte pe care nu ar trebui să o lasați necitită în această primăvară, mai ales daca sunteți interesați de modul in care de-a lungul timpului stiinta si istoria s-au influentat reciproc, este „Biblia si metalurgia” scrisă de Ștrul Moisa și apărută la editura Hasefer.
Deși alăturarea ar putea cititorului puțin stranie , nu avem deloc de a face cu o simpla figură de stil. Autorul, director al Departamentului de Ingineria Materialelor de la Universitatea Ben Gurion din Beer-Şeva, Israel, care a lucrat la această carte circa sase ani, notează că din totalul de 31 102 de versete ce compun textul biblic -Vechiul și Noul Testament, 3,44% din versete fac referire la cele șase metale menționate în Cartea Cărţilor. Autorul pune următoarea întrebare retorică: valoarea cantitativă de 3,44% poate reprezenta expresia unei valori calitative, respectiv daca cartea putea avea subtitlul Metalurgia in Perioada Biblica, Capitol Important din Istoria Umanitatii sau Aportul Metalelor si Metalurgiei Antice la Frumusetea și Intensitatea Mesajului Biblic ? Răspunzând la întrebare, autorul notează că lucrarea de față își propune să dea răspuns acestei întrebări.
Așa că cartea analizează, din această perspectivă metalurgică, întâmplări din Biblie , arătând rolul fiecărui metal prin prisma istoriei, religiei, economiei, artei și chiar mitologiei. Sunt supuse acestor analize artefacte care au avut un rol în dezvoltarea istorice dar și evoluția evenimentelor biblice.
Un exemplu este „șarpele de aramă” pe care Dumnezeu îi poruncește lui Moise să îl facă și să îl așeze pe un stâlp. Iar toți oamenii care erau mușcați de șerpi în timpul traversării deșertului se vindecau de mușcătura veninoasă doar dacă priveau acest artefact. Sunt descrise modul de realizare a acestui șarpe cu rol terapeutic dar și metalele folosite.
Desigur, acesta nu este singurul obiect descris. Sunt descrise și supuse pe rând analizei istorice dar și artistice si tehnologice precum vițelul de aur si menora -candelabrul cu sapte braţe-, precum și multe alte artefacte suplimentare, care au jucat un rol important în evenimentele relatate în Cartea Cărţilor. Apar aici și meșteri pricepuţi, unul dintre ei fiind Tubal Cain, primul metalurg amintit în Biblie, făurar de obiecte din aramă și fier, alaturi de Beţalel cel care a lucrat la construcţia Tabernacolului-, sau Hiram cel care a realizat decoratiunile din bronz la Templul lui Solomon
Cartea este bogat ilustrată și scrisă într-unn stil accesibil. Însă aici avem de a face și cu un paradox: autorul deși de formație tehnică a reușit să adune între coperțile unei cărți de non-ficțiune toate ingredientele care fac o carte de ficțiune să se transforme în besrt seller: istorie, mitologie, aventura, intrigă și chiar…dragoste.
Eu va mai spun doar atât: nu veți lăsa cartea până când nu veți întoarce si ultima pagină!
Autor: Cristina Toma