Romanii sunt mai putini, dar mai euro-entuziasti
Articol de , 17 martie 2015, 18:55
In luna ianuarie acest an in Romania s-au nascut cu 7600 mai putine persoane decat au decedat, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica publicat astazi.
INS confirma astfel sporul natural negativ al populatiei Romaniei care se manifesta in ultimii 25 de ani
In medie, populatia Romaniei a scazut, in ultimul an, cu 4700 de persoane pe luna numai din cauza sporului natural negativ.
In cele 12 luni care s-au scurs de la 1 februarie 2014 si 31 ianuarie 2015, conform datelor INS Romania pierdut 57.000 de cetateni din cauza sporului natural negativ.
Daca tendina se va mentine, pana in 2024 populatia tarii noastre va scadea cu peste o jumatate de million de persoane, chiar daca nu ar mai emigra niciun roman.
De ce se nasc mai putini copii ?
In primul rand pentru ca la fel se intampla in toate tarile in care creste nivelul de trai, in care parintii vor sa aiba ce sa ofere copiilor inainte de a avea copii si, de asemenea, tari in care nu mai este vital pentru parinti sa aiba multi copii.
Al doilea motiv este, asa cum arata tot INS, cresterea varstei de casatorie si de prima sarcina, crestere determinata de dorinta parintilor de a avea mai intai o cariera si un anumit nivel minim de bunastare acumulata.
Asta se leaga de nesiguranta zilei de maine. Intr-o economie de piata nimeni nu este sigur ca va avea un serviciu stabil si venituri in crestere, asa ca potentialii parinti asteapta pana obtin un minim de confort financiar care sa le permita sa aiba copii fara teama ca nu-i pot creste.
La acestea se adauga costul crescand al vietii, inclusiv costurile de scolarizare, combinata cu lipsa unei politici de stimulare a natalitatii care sa fie si finantata corespunzator.
Nu putem sa schimbam trendul actual, dar putem sa-l franam avand politici de protectie a familiei, bugete mai mari pentru educatie si sanatate, precum si, lucru foarte important, programe de lucru flexibile pentru mame
Cel putin din puctul de vedere al sporului natural negativ devenim din ce in ce mai mult tara o europeana 100%.
Asta demonstreaza si sondajul de opinie facut de Eurostat si publicat ieri, sondaj din care am aflat ca romanii sunt printre cei mai euro-entuziasti din UE.
Conform sondajului 59% dintre romani au o perceptie pozitiva in ce priveste UE, in comparatie cu media UE de numai 39%.
Doar polonezii sunt mai euro-entuziasti decat noi ( 61%)
Intre membrii “cu vechime” ai UE opiniile sunt foarte impartite: irlandezii sunt euro-entuziasti in proportie de 53% (locul al treilea, dupa polonezi si romani) iar luxemburghezii in proportie de 51%.
In schimb, desi Germania este motorul Europei, doar 38% dintre nemti au perceptie pozitiva in ce opriveste UE. La fel, doar 37% dintre olandezi se declara euro-entuziasti.
Cei mai pesimisti sunt, evident, grecii (doar 23% perceptie pozitiva) si cipriotii (24%)
De ce sunt diferenta tat de mari de entuziasm intre membrii “vechi” ai UE ?
Pentru unii (grecii, cipriotii, italienii, spaniolii, francezii) problemele economice si reformele dure pe care sunt obligati sa le faca pentru a respecta regulile europene au o mai mare greutate decat avantajele apartenentei la UE.
Pentru altii (germanii, danezii, olandezii, finlandezii) exista sentimentul ca ei, bogatii, trebuie sa-si imparta bogatia cu “lenesii” din UE.
In schimb, irlandezii, care au avut anul trecut o crestere record a PIB-ului, de 4,6%, au toate motivele sa fie printre cei mai euro-entuziasti, la fel ca si luxemburghezii, care profita din plin de situatia lor privilegiata.
In ce priveste increderea in viitorul UE, romanii se afla pe primul loc: 42% dintre eu cred ca UE se indreapta intr-o directie buna.
Romanii sunt, astfel, de peste doua ori mai optimisti de cat media cetatenilor UE (20%).
Imediat dupa romani se afla irlandezii, cu o incredere de 33%.
Motivul este, iarasi, cresterea economica record pe care Irlanda a avut-o in 2014.
In schimb, cei mai putin increzatori ca situatia economica a UE se va imbunatati sunt germanii (doar 13% !). Asta in ciuda faptului ca 2014 a fost anul in care economia germana a “decolat” foarte rapid.
Singura explicatie pe care o gasesc este ca Germania a fost implicata puternic in duelul politico-mediatic cu Grecia, dar si cu guvernele altor tari din zona euro care au contestat dur si in repetate randuri politica de austeritate pe care Berlinul vrea sa o impuna intregii Zone euro si intregii UE