Romania are prea multi sfatuitori in absorbtia fondurilor europene?
Articol de , 19 martie 2015, 13:04
Managerul Louis Schweitzer, fostul presedinte al Renault care a dat lovitura de piata prin crearea Dacia Logan, a fost trimis de Guvernul Frantei sa conduca un program de modernizare a administratiei romanesti pentru ca Romania sa obtina o mai buna absorbtie a fondurilor europene in perioada de programare 2014-2020, au anuntat, oficiali guvernamentali francezi.
Prin intermediul unei agentii guvernamentale franceze recent infiintate, Expertise France, Schweitzer va sustine aplicarea „unui program de sprijin pentru modernizarea administratiei romane, program conceput pentru a contribui la aplicarea Acordului de parteneriat incheiat intre Romania si Comisia Europeana pentru perioada 2014-2020”, a precizat, Cyril Bouyeure, consilier special pe langa presedintele Expertise France.
Potrivit sursei citate, autoritatile romane au cerut agentiei franceze sa faca un diagnostic al sistemului romanesc de absorbtie a fondurilor UE.
Fostul top-manager al Renault a si descins la Bucuresti in ianuarie 2015, pentru inceperea „dialogului si elaborarea acestui diagnostic”, iar pe 10 februarie, cu ocazia vizitei presedintelui roman Klaus Iohannis la Paris, Schweitzer a facut si o prezentare, la care a asistat si seful statului francez, Francois Hollande.
Agentia guvernamentala Expertise France si-a oferit serviciile de sprijinire a modernizarii administratiei romane, la initiativa Ambasadei Frantei in Romania, potrivit reprezentantului agentiei.
In replica la anuntul francezilor, Comisia Europeana (CE) a precizat ca Romania beneficiaza are la dispozitie un intreg program operational de asistenta tehnica de 212 milioane de euro in perioada 2014-2020, bani europeni din care poate plati servicii de sprijin in absorbtia fondurilor structurale.
„In mai toate statele UE, nu numai in Romania, fondurile de asistenta tehnica sunt prilej de turism institutional si nu sunt folosite eficient pentru a sprijini absorbtia fondurilor europene. Guvernul Frantei, prin agentia sa, urmareste sa ia acesti bani de la statele membre”, au declarat surse de la Bruxelles.
In paralel, Comisia Europeana, prin Directia Generala Politica Regionala (DG REGIO), condusa de Corina Cretu, ofera statelor membre cu absorbtie de fonduri UE mai redusa, inclusiv Romaniei, asistenta tehnica printr-un task force nou creat in acest scop.
Specialisti francezi sustin, insa, ca activitatea lor nu se suprapune peste cea DG Regio.
In acelasi timp, CE saluta serviciile frantuzesti acordate Romaniei, dar avertizeaza ca sprijinul trebuie sa respecte liniile directoare din programele operationale pe care Comisia Europeana le-a aprobat sau urmeaza sa le aprobe pentru Romania, privind banii europeni din perioada de programare 2014-2020.
Comisia mai cere ca asistenta tehnica frantuzeasca pentru Romania safie „coordonata si rationalizata, impreuna cu asistenta bilaterala paralela propusa de alte state membre sau cu sprijinul multilateral existent acordat de unele institutii financiare internationale”.